KERKRADE - Een Amsterdamse jongen van zeventien jaar schoot Feyenoord zondagmiddag naar een 3-2-overwinning op Roda JC. De tiener speelde ooit in de jeugdopleiding van Ajax, maar kwam via Telstar in de voetbalschool van de Rotterdammers terecht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met een prachtige uithaal in de 79e minuut vestigde hij zijn naam en hielp hij Feyenoord aan drie punten. Trainer Koeman genoot met gepast cynisme: "Als hij zijn schoenen aanhoudt, kan het wel wat worden met hem."

In Rotterdam is het tegenwoordig niet meer zo moeilijk om vanuit de jeugdopleiding door te stoten naar het eerste elftal. Jarenlang kwamen er vanuit de jeugd maar weinig spelers door die zich in De Kuip mochten bewijzen. Inmiddels is dat anders.

Zondag speelde naast Biseswar, die inviel, ook Kalou en De Guzman. De 18-jarige Canadees lijkt inmiddels een vaste waarde geworden op het middenveld van de nummer twee van de eredivisie. Kalou is al langer een zekerheid in de aanval van de Rotterdammers.

Toekomst

Met Snoyl, Vincken en Zuiverloon (uitgeleend aan RKC Waalwijk) heeft Feyenoord nog meer spelers die een toekomst hebben in het eerste team. "Dat is ook ons beleid", aldus technisch directeur Mark Wotte. "En we hebben nu met Erwin Koeman ook een trainer die oog heeft voor de jeugd. Ik zeg niet dat onze jeugdopleiding fantastisch is, maar er komen nu in ieder geval spelers door die van waarde zijn voor het eerste elftal."

De overwinning van Feyenoord op Roda JC was een uiterst belangrijke. Door het gelijkspel van PSV (4-4 tegen RKC Waalwijk) liepen de Rotterdammers twee punten in op de lijstaanvoerder en staan nu op nog slechts een punt achterstand. De zege kwam echter allerminst eenvoudig tot stand. Vooral in de eerste helft had Feyenoord het erg moeilijk met Roda JC.

"Na de eerste twintig minuten had er niet veel vertrouwen in", zei Erwin Koeman na afloop. "In die fase was het verdiend geweest als we op achterstand waren gekomen. Dat gebeurt niet omdat wij voorin behoorlijk wat kwaliteit hebben rondlopen. Maar we hadden erg veel moeite met hun lopende mensen, die om één of andere reden steeds niet werden opgepakt. Dat het 2-2 wordt voor rust had er ook mee te maken dat we goals wel heel eenvoudig weggaven. Na rust werd het gelukkig beter. Gezien de tweede helft hebben we uiteindelijk verdiend gewonnen."

Defensie

Koeman liet zijn elftal in Kerkrade met slechts drie verdedigers spelen. Voor rust had het elftal veel moeite om dat goed uit te spelen. Roda JC slaagde er steeds in om het de defensie van Feyenoord lastig te maken, al werden de Limburgers geholpen door veel balverlies op het middenveld van de Rotterdammers. Desondanks kwam Feyenoord via Kuijt en Bahia twee keer op voorsprong. Eerst Sergio en later Oper maakten gelijk.

Biseswar

Pas nadat Koeman zijn elftal na een uur voetballen weer met vier verdedigers liet voetballen, kreeg zijn elftal de wedstrijd onder controle. Biseswar, die profiteerde van blessures bij de rechterspitsen Vincken en Castelen, bezorgde zijn elftal uiteindelijk de volle winst. Na afloop stond hij schuchter de pers te woord. "Dat ik scoor is natuurlijk mooi. Ik schoot 'm goed in.

Ik weet niet wat er nu gaat gebeuren. Ik train een aantal keer per week met het eerste elftal en denk dat ik nu gewoon terug moet naar de A1, waar ik normaal gesproken speel. Maar het was wel ongelooflijk, na mijn doelpunt kon ik bijna geen adem meer halen, zoveel emotie kwam eruit. Ik kon eigenlijk niet verder. Verder zie ik wel. Ik wacht gewoon af."