SALT LAKE CITY - Enkele uren voor de start van de vijf kilometer onthulde Chad Hedrick met veel bombarie zijn nieuwe wereldrecordtijd op de 1500 meter. Gadegeslagen door Amerikaanse en buitenlandse tv-ploegen schroefde de Texaan de mondiale toptijd van 1.42,78 op de 'Wall of Fame'.

In de avonduren, toen de Utah Olympic Oval zo goed als uitgestorven was, klom een 19-jarige Fries op een prullenbak om te kijken of hij in elk geval één tijd van Hedrick kon losrukken. Sven Kramer had eerder op de zaterdag voor een unieke prestatie gezorgd door de vijf kilometer te winnen in een nieuw wereldrecord. Na een bloedstollend gevecht met teamgenoot Carl Verheijen kwam het Friese wonderkind uit op 6.08,78. Voldoende om Hedricks tweede vermelding op de 'Wall of Fame' te verwijderen.

Muur

De plastic plaat, waarop de tijd van 6.09,68 staat, liet echter niet los en een schroevendraaier was niet voorhanden. Op zondag mocht Kramer alsnog zijn naam aan de muur hangen toen de organisatie een bescheiden ceremonie hield. De rijder uit Oudeschoot (19 jaar en zeven maanden oud) is nu de jongste wereldrecordhouder op de 5000 meter ooit. Hij loste de Zweed Jonny Nilsson af die in 1963 een toptijd van 7.34,3 neerzette. Hij was toen 20 jaar en 14 dagen jong.

Verheijen

Kramer had tijdens de wereldbekerrace in Salt Lake City veel steun aan ploeggenoot Carl Verheijen, die slechts 0,2 seconde langzamer was (tweede tijd ooit). De ervaren stayer reed vier kilometer lang aan de leiding en leek af te stevenen op het wereldrecord van Hedrick. Toen Verheijen in de slotfase wat tijd op dat schema verloor, kwam plots Kramer voorbijzetten. "Ik dacht: Dit komt niet goed zo", sprak de juniorenwereldkampioen van Seinajoki. "Toen heb ik maar even de motor aangezet."

Het jonkie moest zelf lachen om zijn laconieke analyse. "Ja, zo klinkt 't misschien makkelijk. Maar dat doet echt pijn, hoor." Kramer plaatste een fenomenale eindsprint en klokte zelfs de snelste slotronde ooit op een 5000 meter: 28,1! "Ik heb veel gehad aan Carl", realiseerde de nieuwe wereldrecordhouder zich. "Hij nam steeds het voortouw. Maar in mijn hoofd hoorde ik steeds: Niet afgeven. Nooit."

Ritme

De jonge TVM-schaatser probeerde in de aanvangsfase zo ontspannen mogelijk te rijden en zodoende energie te besparen. "Op een gegeven moment loop je vast", doceerde hij. "Dan moet je schakelen naar een hoger ritme." Op wilskracht haalde Kramer zijn teamgenoot Verheijen in en drukte hij z'n schaats 0,2 seconde eerder over de finishlijn.

Zuur

Terwijl Kramer nog uitgebreid gefêteerd werd, liep Verheijen alweer naar de kleedkamer. Hij realiseerde een fantastische tijd, maar voelde zich toch de verliezer. "In deze race moest ik het zelf allemaal doen en dan duikt Sven er plots onder", sprak de Leusdenaar. "Sven heeft mij gebruikt. Dat is wel zuur."

Desondanks kon Verheijen niet anders dan tevreden zijn over z'n eindtijd (6.08,98). Zeker wanneer je beseft dat de stayer een schema volgt waardoor hij pas eind december - tijdens het olympisch kwalificatietoernooi - in de topvorm moet zijn. "Het gaat om 'Turijn'. Daar mag iedereen mij afrekenen. Dat doe ikzelf namelijk ook."

Winterspelen

Voor zijn elf jaar jongere ploegmakker gelden dezelfde regels. Ook Kramer richt zich volledig op de Olympische Winterspelen en na zijn indrukwekkende race in Salt Lake heeft hij zichzelf - ongewild - tot topfavoriet gebombardeerd. "Het is mijn doel om me te kwalificeren voor de Spelen", zei hij. "Als dat eenmaal gelukt is, ga ik voor het hoogst haalbare. Goud dus."

Voorlopig wil Kramer lang nagenieten van zijn recordrace. Een rit waarin hij niet alleen Verheijen klop gaf, maar ook Chad Hedrick en Shani Davis even op hun plaats zette: "Natuurlijk heb ik er van gedroomd om die Amerikanen op hun flikker te geven. Nou, bij deze."