MADRID - Real Madrid heeft zaterdagavond in eigen huis voetballes gekregen van aartsvijand Barcelona. De Koninklijke moest zijn meerdere erkennen in de keizerlijke ploeg van coach Frank Rijkaard: 0-3. De overmacht en het technische surplus van de Catalanen waren dermate groot, dat zelfs verstokte fans van Real Madrid een beschaafd applaus over hadden voor de galavoorstelling van de ontketende bezoekers.

Voor Barcelona was het de grootste zege in San Bernabeu in 31 jaar. Aan de hand van Johan Cruijff won Barça in 1974 met 5-0 van de Madrilenen. "We hebben Real op eigen veld nu weer flink pijn gedaan", genoot Rijkaard na. "Defensief zat het goed in elkaar bij ons en we buitten onze snelheid in het team uitstekend uit. Het zag er allemaal heel simpel en efficiënt uit."

Ronaldinho

Uiteraard was Ronaldinho, momenteel onbetwist de beste voetballer van de wereld, de gangmaker van Barcelona. De onnavolgbare Braziliaan scoorde twee keer op karakteristieke wijze: eerst een slalom daarna een dodelijke finish. Daarmee bracht hij na een uur 2-0 en 3-0 op zijn naam. "Hij was niet te stuiten. Hij maakte het verschil", loofde zijn landgenoot Luxemburgo, de geplaagde coach van Real Madrid.

Punterje

Met een gaaf puntertje opende Eto'o na een kwartier de score in het opmerkelijke stille Bernabeu, dat toch met 80.000 toeschouwers was gevuld. Voor de spits uit Kameroen was het zijn elfde doelpunt. Daarmee is hij topscorer van de Spaanse competitie. Eto'o had kort na de rust ook nog een strafschop verdiend toen Roberto Carlos hem liet struikelen. De arbiter zag de overtreding evenwel niet.

Koppositie

Barcelona, met Van Bronckhorst en supertalent Messi (18) in het basisteam, kreeg de koppositie als beloning voor de zeldzame zege in Madrid. Eerder op de avond had concurrent Osasuna gelijk gespeeld tegen Getafe (0-0). Barcelona heeft nu evenveel punten als Osasuna en klom dankzij een beter doelsaldo naar de eerste plaats. Real Madrid heeft vier punten minder dan het leidende duo. "Toch worden wij kampioen", blufte Luxemburgo.

Villareal

Villarreal, met international Jan Kromkamp (ex-AZ) in de basisploeg, kwam thuis tegen Real Zaragoza niet verder dan 0-0.