AMSTERDAM - Dankzij twee treffers van Zweedse makelij brak Ajax zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente (2-0) in elk geval voor even de vrije val die de club tot in de middenmoot van de eredivisie bracht. Ook de eerste competitiezege sinds 2 oktober kon niet camoufleren dat de dolende Amsterdammers nog steeds wanhopig op zoek naar vorm en vertrouwen zijn.

Bekijk video reacties Ajax-spelers: Modem/ Breedband

Bekijk video reacties FC Twente-spelers: Modem/ Breedband

Bekijk video: Modem/ Breedband

Uitgerekend een eigen doelpunt van Majstorovic in de zeventigste minuut verschafte Ajax voor de ogen van het morrende thuispubliek eindelijk weer eens uitzicht op een overwinning. De onbedoelde treffer van de Zweedse verdediger van FC Twente was het eerste competitiedoelpunt van de Amsterdammers na 443 minuten schotloos voetballen.

Rosenberg

Invaller Rosenberg maakte pas in de allerlaatste seconde van de wedstrijd aan alle onzekerheid een einde: 2-0. Het doelpunt van de Zweedse spits ging aan veel supporters voorbij. Duizenden mopperende fans hadden het stadion op dat moment namelijk al verlaten. Een deel van hen trapte rotzooi voor het stadion en bezorgde de mobiele eenheid handenvol werk.

Het ontging de vroegtijdig vertrokken supporters eveneens hoe invaller Afonso vlak voor tijd bij een stand van 1-0 een ideale mogelijkheid op de gelijkmaker miste. Doelman Stekelenburg van Ajax redde bekwaam en voorkwam dat zijn club nog verder in de problemen raakte.

Tukkers

Het wederom slechte spel van de Amsterdamse club kwam niet als een verrassing. De geschiedenis leert dat Ajax bij het uitblijven van goede resultaten maar beter niet tegen FC Twente kan spelen. Twee van de laatste vier vertrokken Ajax-trainers (Wouters en Adriaanse) beëindigden hun dienstverband bij de Amsterdamse club na een duel met de Tukkers.

Blind

Trainer Blind geniet nog steeds alle steun van de clubleiding van Ajax. Van de supporters mag de oefenmeester ook blijven. De fans zongen de coach ook tijdens de wedstrijd tegen FC Twente toe. In tegenstelling tot de hoofdtrainer kan voorzitter Jaakke na zijn conflict met bestuurders Nuninga en Block geen goed meer bij de Amsterdamse aanhang doen. "Jaakke rot op" en "Jaakke maakt de club kapot", zongen de supporters van de thuisclub tijdens het duel met FC Twente.

De steun voor zijn persoontje zal Blind ongetwijfeld goed doen. Toch blijkt voorlopig uit niets dat de Zeeuw zijn club dit seizoen nog aan het voetballen krijgt.

Laag tempo

Ook tegen FC Twente speelde Ajax zonder vertrouwen en in een veel te laag tempo. Bij absentie van de geschorste Pienaar en geblesseerde Babel faalden Rosales en Boukhari als buitenspelers. Anastasiou startte in plaats van Rosenberg als centrumspits en op het middenveld genoot Lindenbergh de voorkeur boven De Jong. Na een uur verschenen Rosenberg en De Jong weer voor Anastasiou en Lindenbergh in het veld.

Blind zoekt al twaalf competitiewedstrijden vergeefs naar zijn ideale basisformatie. Van alle selectiespelers mocht alleen Emanuelson iedere wedstrijd vanaf het eerste fluitsignaal meespelen. Het lijkt allemaal niet uit te maken wat Blind doet. Hij krijgt Ajax maar niet aan het voetballen.

Een eigen doelpunt van Majstorovic en een treffer van Rosenberg voorkwamen uiteindelijk dat Ajax nog dieper in de problemen raakte. Gesteund door de weliswaar geflatteerde competitiezege kan de club dinsdag tegen Sparta Praag in de Champions League zowaar een plaats tussen de beste zestien clubteams van Europa afdwingen. Dat mag gezien het spel van Ajax dit seizoen als een unieke prestatie gelden.