BREDA - NAC roept de problemen momenteel over zichzelf af. De ploeg heeft sinds 30 september niet meer gewonnen en zakte zaterdagavond door de nederlaag tegen FC Utrecht (1-0) verder weg op de ranglijst. Door de tamme wijze waarop de thuisclub vijf van de zes kwartier speelde, was de uitslag meer dan terecht. Het laat ingezette slotoffensief bleef zonder effect.

FC Utrecht won in Breda door een surplus aan agressiviteit de slag op het middenveld. Het veldoverwicht van de bezoekers resulteerde in weinig kansen, maar acht minuten voor de rust wel in de enige treffer. Douglas liep zich voor de zoveelste keer vast, hij had het lastig met Kerstens, de adequate vervanger van de Australische WK-ganger Vidmar die zich pas maandag weer hoeft te melden.

De bal rolde van een voet van een verdediger voor de voeten van Kruys die niet nadacht, maar direct uithaalde. Vanaf meer dan 20 meter krulde hij de bal achter doelman Van Zwam. Kruys nam de plaats van de bij Jong Oranje geblesseerd geraakte Tiendalli in en werd als matchwinnaar beloond voor zijn energieke spel.

NAC en FC Utrecht behoorden tot zaterdagavond tot het peloton van zes clubs met vijftien punten uit elf wedstrijden. Beide ploegen strijden, in een compact middenveld, mee om een plaats bij de top-negen die komend voorjaar recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

FC Utrecht nam die strijd letterlijk, won met afstand de meeste duels en zag NAC ploeteren. Bovendien, als Van Hooijdonk geen vrije trappen krijgt, is één van de angels uit het spel van de ploeg van trainer Lokhoff getrokken. Hij kreeg één keer de kans om aan te leggen, in het begin van de eerste helft, maar Terol kon de bal rustig vangen.

NAC miste zaterdagavond de scherpte om de tegenstander werkelijk te kunnen bedreigen. Ook het inbrengen van verse krachten als Vonlanthen en Diba mocht voor de thuisclub niet baten. In het laatste kwartier probeerden de Brabanders wanhopig naar een hoger tempo te schakelen, maar de verdediging van FC Utrecht hield simpel stand.

NEC

In een bedroevend slechte wedstrijd moest ADO Den Haag zaterdagavond in de slotfase toch nog buigen voor NEC. In het Zuiderpark wonnen de Nijmegenaren met 0-1 door een treffer van Takak. "Een typische 0-0 wedstrijd", vond NEC-trainer Lok. "De gelukkigste heeft gewonnen."

ADO Den Haag was aanvallend machteloos. De combinaties liepen veelal in een vroeg stadium al vast, terwijl de hoge ballen een simpele prooi waren voor de veel langere en fysiek sterkere verdedigers van NEC. "We waren," moest ADO Den Haag-trainer Adelaar bekennen, "niet in staat door het blok van NEC te komen. We hebben nauwelijks kansen gecreëerd."

De Nijmegenaren toonden zich creatiever in aanvallend opzicht met Barreto als architect. Maar ook NEC kwam in de eerste helft niet verder dan een schot van Tininho, dat goed werd gepareerd door de Haagse doelman De Vries.

Een iets te hoog gemikte kopbal van Mols bleek slechts een kortstondige Haagse opleving, omdat NEC ook na rust domineerde. Al moest doelman Babos nog redding brengen bij een doorbraak van De Graaf.

Nadat Boutahar een keer rakelings en eenmaal veel te hoog over de lat had geschoten en vervolgens doelman De Vries tot een redding had genoopt, vond Takak het zijnet. Acht minuten voor tijd besliste de huurling van PSV de slechte wedstrijd met een fraai schot, dat via de onderkant van de lat doel trof: 0-1.

Pas in blessuretijd kwam ADO Den Haag met veel opportunisme nog dicht bij de gelijkmaker, maar Stroeve stuitte op doelman Babos en Kolkka zag zijn inzet op de doellijn gekeerd. "De gelijkmaker was ons niet gegund," moest de Haagse trainer tot zijn teleurstelling vaststellen."