WAALWIJK - RKC Waalwijk heeft zaterdag opnieuw voor een stunt gezorgd in de eredivisie. De verrassende Brabanders bedwongen in eigen huis lijstaanvoerder PSV met een spectaculair gelijkspel. Acht minuten lang mocht de nummer vier van de competitie zelfs dromen van meer nadat de ploeg op innemende wijze een 3-1 achterstand had omgebogen in een 4-3 voorsprong. Invaller Robert besliste in de laatste minuut echter anders: 4-4.

Gezien de wijze waarop RKC Waalwijk zaterdagavond tegen PSV speelde, is de vierde plaats die de Waalwijkers bezetten op de ranglijst verre van geflatteerd. De ploeg van Adrie Koster had in Waalwijk grote delen van de wedstrijd het beste van het spel. RKC toonde verzorgd positiespel en durfde het aan om tegen PSV vol op de aanval te spelen. Het leidde dit seizoen al tot een aantal verrassende uitslagen, met als hoogtepunt de 2-1-overwinning op Feyenoord.

Veerkracht

Bovendien toonde het elftal tegen PSV aan over een flinke dosis veerkracht en doorzettingsvermogen te beschikken. RKC kwam na een goede eerste helft vlak voor rust op een 2-1 achterstand en zag PSV na de pauze al snel uitlopen naar 3-1. De eerste drie Eindhovense goals werden gemaakt door Jefferson Farfan, die de slechte avond van PSV met zijn doelpunten nog enigszins camoufleerde. RKC liet zich echter niet uit het veld slaan door de goals van de Peruviaan en bleef geloven in een goede afloop.

Inhaalrace

Die kwam er uiteindelijk maar half. Na een spectaculaire inhaalrace, onder aanvoering van uitblinker Hoogendorp, kwam de thuisploeg zelfs op een voorsprong van 4-3. Na de goal van De Ceulaer in de eerste helft - de gelijkmaker (1-1) - maakte Hoogendorp na de pauze twee goals. De andere treffer kwam op naam van Keller. De gedroomde overwinning bleef uiteindelijk uit omdat Robert in de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd de gelijkmaker 4-4 achter doelman Van Dijk schoot.

Cocu

Het enige excuus dat PSV mocht aanvoeren voor het tegenvallende optreden in Waalwijk was de late afzegging van Phillip Cocu. De routinier meldde zich enkele uren voor de aftrap af met griep. De inbreng van de 35-jarige middenvelder is nog steeds van levensbelang voor PSV, bleek zaterdag. De Eindhovenaren misten duidelijk de sturende kwaliteiten van de international.

Hiddink

"Maar het zou te gemakkelijk zijn, om me daar achter te verschuilen", zei Hiddink na afloop. "Het neemt echter niet weg dat hij normaal gesproken bij een 3-1-voorsprong de lijnen uitzet. Dan haal je zo'n voorsprong hier waarschijnlijk wel weg." De coach van PSV was allerminst te spreken over de prestatie van zijn elftal. Hij noemde het spel van zijn team 'knullig' en 'onprofessioneel'.

Naïef

"Als je met 3-1 voorstaat, mag je nooit zo weggeven, zeker niet als je zo gelouterd bent als PSV. Zo naïef hadden we niet mogen zijn. Of het een schril contrast is met mijn periode met Australië? Dat zijn twee losse zaken. Australië staat voorlopig even in de koelkast. Nu concentreer ik me weer op PSV."

Ook Adrie Koster, coach van RKC, was niet helemaal tevreden, maar kon uiteindelijk wel leven met de uitslag. "Vooraf ben je misschien wel heel blij met een gelijkspel, maar als je vlak voor tijd met 4-3 voorstaat, moet je zo'n wedstrijd gewoon binnenslepen. Uiteindelijk verliezen ook wij twee punten in dit duel."