PORTIMAO - Voor twee prominente zeezeilers uit Nederland is de negende editie van de Volvo Ocean Race nog geen pretje. Bouwe Bekking, schipper van de Spaanse MoviStar, komt momenteel in zijn tweede vaderland Denemarken bij van een turbulente openingsweek. Ook Dirk de Ridder, trimmer/stuurman op de Amerikaanse Pirates of the Caribbean, kan thuis in Friesland even op adem komen.

De twee doorgewinterde profs hebben zeer tegen hun zin alle tijd om zich in huiselijke kring even te ontspannen, omdat hun boot zwaar beschadigd raakte binnen 24 uur na de start. Vrijdag maakte de Amerikaanse teamdirectie bekend dat de zogenoemde Black Pearl volgende week per transportvliegtuig vanuit uitwijkhaven Cascais (Portugal) naar finishplaats Kaapstad wordt gevlogen om daar de zeilrace om de wereld weer op te pakken.

Schade

De leiding van MoviStar daarentegen hoopt Zuid-Afrika vanuit Portemao, eveneens in Portugal, toch nog over zee te bereiken. Bekking en co willen zelfs de eerste race nog hervatten. Maar dan moet de gerepareerde MoviStar, met vooral veel schade aan de kiel, wel voor ongeveer 29 november weer zeilklaar zijn. Het jacht dient namelijk voor 1 december in het water te liggen om de eerste etappe vanuit Vigo naar Kaapstad te mogen voltooien.

"Het is nu een goed moment om de bemanning naar huis te sturen", legde Bekking uit. "Daarmee voorkomen we verveling. We kunnen momenteel niet veel doen met de boot. Eerst dienen de nieuwe en de vervangende onderdelen te worden aangebracht. Daarna kunnen wij weer gaan testen en zeilen. En winnen, want ik weet zeker dat wij heel sterk zullen terugkomen."

Mentaal

Bekking, die in de Spaanse koning Juan Carlos één van zijn grootste supporters heeft, gaf toe dat hij vooral mentaal een zware week achter de rug had. "We lagen duidelijk aan kop toen we onder de boot een misselijkmakende knal hoorden. We weten nog steeds niet wat er precies is gebeurd. Waarschijnlijk zijn we op een verdwaalde zeecontainer gevaren. Mijn beslissing om naar de dichtst bijzijnde haven te varen, werd door mijn bemanning moedig en met respect geaccepteerd.

Nu ik hier even terug in Denemarken ben, realiseer ik me pas wat ons is overkomen. We hebben een slag verloren, maar absoluut nog niet de hele wedstrijd. Dankzij het huidige puntensysteem zijn we nog lang niet kansloos voor de eindzege."