SHANGHAI - Roger Federer heeft zaterdag in Shanghai op bijzonder eenvoudige manier de finale van de strijd om de Masters Cup bereikt. Hij vernederde in de halve eindstrijd zijn Argentijnse tegenstander Gaston Gaudio met twee keer 6-0.

Zijn tegenstander zondag in de eindstrijd is de andere Argentijn, David Nalbandian. Die versloeg de Rus Davidenko met 6-0 7-5. Het is echter de vraag of Nalbandian de nummer één van de wereld van zijn derde Masters-titel kan afhouden. De Zwitser vaagde Gaudio in ongelooflijke vorm van de baan. De excutie nam niet meer dan 49 minuten in beslag.

Geen excuus

"Ik heb geen excuus", aldus Gaudio, toch de nummer negen van de wereld. "Ik speelde tegen de beste speler in de geschiedenis. Zoiets als dit gebeurt eens in je leven en vandaag gebeurde het mij." De Argentijn gaf toe zelf slecht te hebben gespeeld. "Excuus aan het publiek. Ik had niks te bieden. Het was waarschijnlijk de slechtste partij die ik ooit speelde."

Record

Roger Federer boekte zijn 35e winst op rij dit jaar. Hij is bij de Masters nog één winstpartij verwijderd van zijn derde triomf in drie jaar. Hij staat ook op het punt een record uit 1984 van John McEnroe te evenaren: 82 Partijen winst (drie keer verlies) in een jaar. De Zwitser staat op 81 keer winst bij drie keer verlies.

Nalbandian

Was Federers dubbele 6-0 al uniek in de geschiedenis van de Masters Cup, opmerkelijk genoeg gaf ook David Nalbandian in zijn halve finale ook geen game weg in de eerste set. Nikolai Davidenko (vijfde geplaatst) spartelde in de tweede echter meer tegen. De Rus nam zowaar een 4-2-voorsprong. De Argentijn trok de stand echter spoedig gelijk. Hij brak Davidenko naar 6-5, waarna hij de set vlot uitmaakte.