TILBURG - De positie van trainer Robert Maaskant bij Willem II is verder onder druk komen te staan. Vrijdag verloren de Tilburgers voor de vierde keer op rij. Vitesse was met 3-4 te sterk. Amoah (3x) en Janssen scoorden voor Vitesse, dat nu al vijf achtereenvolgende wedstrijden ongeslagen is. Smit, Fehér en Reuser waren trefzeker voor Willem II.

De zege van de Arnhemmers was verdiend. De ploeg van trainer Sturing maakte het zich in de slotfase echter nog onnodig moeilijk, toen een 1-4 voorsprong bijna werd weggegeven.

Fluitsignaal

Maaskant spoedde zich na het laatste fluitsignaal direct naar binnen. Tijdens vorige nederlagen kon hij nog terugvallen op personele problemen, vrijdag ging dat excuus niet op. Voor het eerst sinds lange tijd had de Willem II-coach te maken met een luxeprobleem. Tegen Vitesse beschikte hij over een volledig fitte spelersgroep.

Voor Van Nieuwstadt, Van Mosselveld, Van der Haar en Redan was geen plaats in de selectie. De vier kregen donderdag al te horen dat ze het duel tegen Vitesse vanaf de tribune moesten bekijken. Bovendien liet Maaskant ook de ervaren spelers Kreek, Caluwé en Ceesay buiten het basiselftal.

Fel

Dat zorgde ervoor dat de onrust rond Willem II op de wedstrijddag alleen maar verder toenam. Van Nieuwstadt, die aan het begin van dit seizoen nog reserve-aanvoerder was, haalde fel uit richting zijn trainer. De verdediger vertelde dat hij zijn medespelers een goed resultaat gunde, maar dat hij er voor zichzelf op hoopte dat Willem II zou verliezen.

"Als dit team blijft winnen, kom ik voorlopig niet meer aan de bak. Bij een nieuwe nederlaag wordt de trainer misschien ontslagen en schijnt er voor mij weer wat licht aan het einde van de tunnel. Ik voel me vernederd. Op mijn 25e ben ik opeens achtste keus." Naast Van Nieuwstadt toonde ook een groep supporters tijdens de training hun onvrede.

Fout op fout

De rigoureuze maatregelen van Maaskant pakten in de eerste helft tegen Vitesse totaal verkeerd uit. De verdediging stapelde fout op fout. Na tien minuten kon Amoah na een goede steekpass van Hersi geheel vrijstaand de score openen. Smit bracht Willem II direct daarna via een toevalstreffer nog wel langszij, maar Amoah en Janssen beslisten het duel nog voor rust.

Hoewel Willem II in de tweede helft minder slecht speelde, was het opnieuw Amoah die scoorde: 1-4. Een schitterende vrije trap van Fehér en een kopbal van Reuser brachten Vitesse in de slotfase toch nog onverwacht in de problemen. Dembele had in blessuretijd zelfs gelijk kunnen maken, maar hij kopte voorlangs.