CASCAIS - Veel eerder dan verwacht, ziet zeezeiler Dirk de Ridder zijn vrouw en twee jonge dochters terug in Friesland. De trimmer/stuurman van het Amerikaanse project Pirates of the Caribbean, een van de zeven deelnemers aan de Volvo Ocean Race, vliegt volgende week vrijdag voor een dag of tien naar huis. Noodgedwongen, omdat zijn boot The Black Pearl tijdens de eerste etappe naar Kaapstad zware averij opliep.

"Het schip gaat volgende week per transportvliegtuig, zo'n grote Antonov, naar Zuid-Afrika", legde De Ridder (32) vrijdag in Portugal uit. "Momenteel zijn ze op een werf in Engeland bezig nieuwe en vervangende onderdelen te maken. De boot is daar ook gebouwd, dus ze weten wat we nodig hebben. De bemanning kan hier nu niet veel meer doen dan het schip gereed te maken voor transport. Leuk is anders."

Dramatisch

The Black Pearl, een project van het Disney-concern, was amper 24 uur in de race toen schipper Paul Cayard een dramatische beslissing moest nemen. Hij kon niet anders dan met zijn zwaargehavende boot omkeren en terugvaren naar Cascais, de dichtst bijzijnde uitwijkhaven.

Kapot

"We hadden er allemaal goed de ziekte in. Maar er was geen twijfel mogelijk. De boot was gewoon kapot. De bevestigingsplaten van de kiel waren onder meer losgeslagen. Door gaten van 15 centimeter konden we onder de boot zelfs de oceaan zien. Dat was geen prettig gezicht. Maar dat maakte de eindbeslissing niet zo moeilijk. Voordat er doden zouden vallen, moesten we echt zo snel mogelijk naar een haven."

Koffie

De Ridder: "Ik zit nu aan een kopje koffie op een Portugees terrasje. Ik had echter op volle zee moeten zitten. Het is voor ons nog steeds een raadsel hoe en waarom we deze schade hebben opgelopen. De omstandigheden waren wel redelijk extreem, met een bootsnelheid van dik 30 knopen, maar we hadden het schip eerder al in nog zwaarder weer getest. Dat was toen geen enkel probleem. Je moet het vergelijken met een lekke band aan het begin van een autorace, zonder reservemateriaal. Dan ben je ook meteen kansloos."

De Ridder vliegt op 6 december naar Kaapstad. "Daar gaan we met z'n allen een nieuwe start maken. De race is nog lang niet verloren. Wel is het zuur dat de ABN AMRO I nu aan de leiding gaat dankzij een sterk westelijke koers die wij ook in gedachten hadden. Dat maakt het allemaal nog wat pijnlijker."

Met The Black Pearl ligt ook MoviStar, van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking, met zware kielschade in een Portugese haven. Het Spaanse team heeft officieel de eerste race nog steeds niet verlaten. Maar de verwachting is dat ook dit schip op transport naar Kaapstad wordt gezet, met de gefrustreerde bemanning er achteraan.