MELBOURNE - Yuri van Gelder heeft vlak voor het begin van de wereldtitelstrijd turnen in Melbourne een tegenvaller moeten incasseren. De Europees kampioen aan de ringen hoorde vrijdag van de technische commissie van de WK dat zijn nieuwe zelf bedachte onderdeel de waarde van D-element krijgt.

Van Gelder had gerekend op de status E of zelfs Super-E-element. Door de lagere indeling heeft het onderdeel opeens veel minder waarde voor de oefening van de Brabander.

Speciaal voor het toernooi in Melbourne had Van Gelder getraind op een nieuw onderdeel, dat fysiek erg zwaar is. In horizontale houding begint hij onder de ringen, drukt zich op tot tussen de ringen en eindigt erboven, nog steeds horizontaal.

Bij de wereldbekerwedstrijden in Glasgow werd dit onlangs gewaardeerd als Super-E, maar de technische commissie in Melbourne bleek kritischer. "Het scheelt in totaal 3/10e punt", rekende trainer Remi Lens uit. "Na de podiumtraining van zaterdag beslissen we of we het nog gaan laten zien in de wedstrijd."

Tegenvaller

Van Gelder, die zelf sprak van een flinke tegenvaller, zou als uitvinder het element wel op zijn naam krijgen als hij het tijdens de WK laat zien. "Maar met deze waardering wordt het een element dat in de toekomst niemand meer zal gebruiken. Daar is het te zwaar voor", aldus Lens. "Voor zover wij weten is dit het zwaarste krachtelement dat er bestaat."