MONZA - Een strengere naleving van de huidige Italiaanse wetgeving heeft de Grand Prix van Italië in gevaar gebracht. Omwonenden van het Monza circuit dienden klacht in tegen het lawaai dat F1-bolides produceren. De organisatoren tekenen beroep aan tegen de uitspraak.

Net als ons eigen Circuit Park Zandvoort heeft ook Monza een beperkt aantal dagen waarop er met auto's en motoren op het circuit mag gereden worden. Op aanvraag van enkele buurtbewoners werd deze wetgeving nu verstrengd. Wagens zonder adequate geluidsdempers mogen vanaf nu niet meer rijden.

Dat betekent dat F1-teams niet langer welkom zijn in Monza. Niet alleen omdat ze teveel lawaai produceren, maar ook omdat F"ormule 1 nutteloos en gevaarlijk is" volgens de Italiaanse magistraat Manunta. Bovendien levert de sport ook "geen sociaal voordeel op" en heeft het een "aanzienlijke impact op het milieu".

De organisatoren kondigden al aan verzet aan te tekenen tegen de uitspraak. Hun beroep wordt wel pas volgende maand behandeld. Tot dan zijn F1-wagens niet langer welkom in Monza.