'S-HERTOGENBOSCH - Het is in de voetballerij bij internationale topclubs met grote selecties een bekend fenomeen: het rotatieprincipe. Om iedereen zoveel mogelijk gezond en scherp te houden, past de trainer naar eigen goeddunken wisselingen toe. Bondscoach Marc Lammers van de Nederlandse hockeysters gaat richting het wereldkampioenschap eind september 2006 in Madrid dezelfde werkwijze toepassen.

"Opdat we met de beste en fitste spelers aan het WK kunnen beginnen", legde hij donderdag in Den Bosch uit. Tot aan de wereldtitelstrijd speelt Oranje nog twee keer om de Champions Trophy. Eind november verdedigt Nederland de titel in Canberra (Australië). In juli volgend jaar spelen de sterkste zes landen in Amstelveen opnieuw tegen elkaar. "Het WK is het grote einddoel", benadrukte Lammers, die in augustus met zijn ploeg de Europese titel prolongeerde.

"De twee Champions Trophy's zijn tussendoelen, belangrijke meetpunten op weg naar Madrid. Natuurlijk willen we goed presteren in Canberra en Amstelveen, maar het verbeteren van ons spel is op die twee toernooien net zo belangrijk. Alles staat in het teken van het WK."

Toernooien

Lammers heeft op zijn lijstje 26 speelsters staan. Uiteindelijk mogen er achttien vrouwen deelnemen aan de grote titeltoernooien. De gedreven Brabander moet derhalve binnen zijn omvangrijke selectie wel het rotatieprincipe toepassen om iedereen op hoog niveau aan de beurt te laten komen.

Vrouwenhockey

"We gaan de breedte in het Nederlandse vrouwenhockey opzoeken. Jongere speelsters krijgen van mij het komende jaar voldoende kansen om zich bij de grote toernooien te bewijzen. Het heeft geen zin om met een grote selectie te werken en dan steeds toch op dezelfde speelsters terug te vallen. Dat verhoogt de onderlinge concurrentie niet en daar streef ik juist naar. Als nummer één van de wereldranglijst moeten we samen grenzen verleggen om aan de top te blijven."

Champions Trophy

Voor de Champions Trophy in Canberra blijven De Haan, Scheepstra en Smabers thuis. Voor de oefenstage eind januari naar Argentinië komen De Roever, Schopman, Polkamp, Goderie, Paumen en Van As niet in aanmerking. "Zij gaan met Oranje de zaal in", gaf Lammers aan. "Onderzoek heeft uitgewezen dat zaalhockey een uitstekend middel is om fit te worden en te blijven."

Voor de trip naar Argentinië staan op papier nog vier plaatsen (van de achttien) open. De nieuwkomers Padalino, Pleiter, Van Loben Selz, Bant, Flieringa, Kremers en Den Ouden moeten onderling uitvechten wie op uitnodiging van Lammers naar Zuid-Amerika mee mag.