BERLIJN - De Duitse ex-arbiter Robert Hoyzer is donderdag door het Berlijnse gerecht zwaar gestraft voor zijn aandeel in de geruchtmakende omkopingszaak. Hoyzer werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en vijf maanden.

Zijn voormalig collega Dominik Marks kreeg een voorwaardelijke straf van anderhalf jaar cel. De Kroaat Ante Sapina, de spil in het omkoopschandaal dat de Duitse voetbalwereld schokte, gaat voor twee jaar en elf maanden achter de tralies. De advocaten van Hoyzer en Sapina hebben wel beroep aangetekend.

Opgelost

De straf voor Hoyzer (26) lag beduidend hoger dan de eis. De aanklager had dinsdag om een voorwaardelijke straf van twee jaar gevraagd omdat door de medewerking van Hoyzer de zaak was opgelost. Juist tegen Marks was twee jaar onvoorwaardelijk geëist. Ante Sapina werd gestraft overeenkomstig de eis; zijn broers Milan en Filip kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen.

De Griekse justitie meldde later donderdag dat zij het trio Sapina aan de tand wil voelen over wedpraktijken. Hoyzer repte daarvan tijdens het proces. Het zou te maken hebben met de wedstrijd Panionios Athene tegen Dinamo Tbilisi om de UEFA Cup, op 1 december 2004.

Reputatie

Het gokschandaal, begin dit jaar aan het licht gekomen, zette de reputatie van het Duitse voetbal op het spel. De Duitse voetbalbond DFB hoopte dat de affaire voor de prestigieuze WK-loting op 9 december zou zijn afgehandeld. Dat gaat niet lukken. Volgende week buigt de rechter zich nogmaals over de betrokkenheid van Steffen Karl, voormalig speler van Borussia Dortmund, in de zaak.

Een drankgelag in het Berlijnse café King leidde het grootste gokschandaal in het Duitse voetbal sinds dertig jaar in. Na een aantal biertjes beraamden een notoire gokker (Sapina) en een scheidsrechter in opkomst (Hoyzer) een plan waarmee beiden een vermogen dachten te verdienen. Onderzoekers kwamen er de afgelopen maanden achter dat er geen groot goksyndicaat maar gewoon twee kroegmaten achter het schandaal zaten.

Gedwongen

Maten zijn het al lang niet meer: Hoyzer verklaarde door Sapina gedwongen te zijn steeds weer wedstrijden te beïnvloeden. Sapina zei juist dat Hoyzer steeds met nieuwe voorstellen kwam.

In een bekerduel dat Regionalliga-club Paderborn won bij Hamburger SV gaf Hoyzer de gasten twee strafschoppen cadeau en stuurde hij HSV-aanvaller Emile Mpenza van het veld. Ante Sapina verdiende meer dan 750.000 euro aan de verrassende winst van Paderbron. De Kroaat verdiende met een inleg van liefst 240.000 euro ook nog 870.000 euro aan een overwinning van Karlsruhe op MSV Duisburg. Dat duel werd geleid door Marks.

Serieuze misdaden

Hoyzer verdiende aan zijn praktijken die negen duels betroffen 67.000 euro en een nieuwe televisie. Marks zou aan zijn aandeel 36.000 euro hebben overgehouden. "Dit zijn geen jeugdzonden, maar serieuze misdaden", zei rechter Gerti Kramer donderdag.

De Duitse voetbalbond was tevreden over de strafmaat. "Deze criminele handelingen zijn op waarde ingeschat", zei DFB-president Zwanziger, die aankondigde een civiele procedure tegen beide ex-arbiters te zullen starten. De bond moest onder andere Hamburger SV een schadeloosstelling betalen.