BERN - Een woedende voorzittter Joseph Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar de bizarre taferelen die zich voordeden na de play-off voor plaatsing voor het wereldkampioenschap tussen Turkije en Zwitserland woensdagavond in Istanbul.

Spelers van het Zwitserse elftal vluchtten direct na het laatste fluitsignaal naar de kleedkamers om te ontkomen aan de gefrustreerde Turken. Volgens een woordvoerder van de Zwitserse bond zijn spelers daar alsnog afgerost.

"Ik ben razend", riep Blatter, zelf van Zwitserse komaf, donderdag en hij sloot een langdurige schorsing van het Turkse nationale team, mogelijk voor de kwalificaties voor het WK voetbal van 2010, niet uit. Vanuit Turkije volgde onmiddellijk felle kritiek op de uitlatingen van Blatter.

Eenzijdig

"Het is gevaarlijk en vals", zei Sekip Mosturoglu, vice-president van de Turkse voetbalbond. "Ik vind zijn volledig eenzijdige kijk ongelukkig. Hij kan beter wachten tot er een officieel rapport is opgemaakt. Volgens Mosturoglu moesten sommige Turkse beveiligingsfunctionarissen na het duel in het ziekenhuis worden behandeld. "Ik neem niet aan dat onze spelers hun eigen landgenoten hebben toegetakeld."

Turkije won weliswaar het hectische duel met 4-2, maar dat was niet voldoende voor plaatsing voor het WK volgend jaar in Duitsland. Zwitserland had namelijk de heenwedstrijd met 2-0 gewonnen.

Kruis

Volgens de woordvoerder van de Zwitserse bond drongen reserves en begeleiders van de Turken de kleedkamer binnen van de Zwitsers en waren daar gaan schoppen en slaan. International Stéphane Grichting kreeg een harde trap in zijn kruis en moest met een interne bloeding naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Ook Johann Vogel en Benjamin Huggel liepen volgens de woordvoerder klappen op. De Zwitsers konden Istanbul donderdag zonder problemen verlaten.