RIJSWIJK - Tsjechië en Spanje hebben zich woensdagavond als laatsten geplaatst voor de wereldtitelstrijd in Duitsland. Tsjechië won in Praag van Noorwegen, 1-0. In Oslo wonnen de Oost-Europeanen eerder al met dezelfde cijfers.

Slowakije speelde in eigen land gelijk tegen Spanje, 1-1. De Spanjaarden hadden zaterdag in eigen omgeving met 5-1 gezegevierd.

Zwitserland

Ook Zwitserland heeft zich woensdagavond geplaatst voor de wereldtitelstrijd voetbal in Duitsland. Het land verloor in de play-off bij Turkije, 4-2. Dat kon het zich permitteren, na de zege van 2-0 van zaterdag in eigen huis.

De tweede ontmoeting kende een sensationeel verloop. Door een benutte strafschop van Frei kwam Zwitserland al na twee minuten op voorsprong. Daarna begonnen de Turken aan een inhaalrace. Door Tuncay (2) en Necati (strafschop) bogen ze de achterstand om in een voorsprong van 3-1.

Ruimte

Eén doelpunt had Turkije, verliezend halvefinalist (tegen Brazilië) op het vorige WK, toen nog nodig om Duitsland 2006 te bereiken. De Zwitsers, met oud-PSV'er Vogel als aanvoerder, kregen echter de ruimte. Daarvan profiteerden ze zes minuten voor het einde. Streller scoorde.

Nog was de tweestrijd niet beslist. Tuncay bracht de spanning opnieuw terug door in de slotminuten de eindronde weer binnen het bereik van Turkije te brengen, 4-2. In de vier extra minuten vielen de Turken met man en macht aan, maar de verlossende treffer bleef uit.