SHANGHAI - De Russische tennisser Nikolai Davidenko heeft zich woensdag verzekerd van een plaats bij de laatste vier in de Masters Cup, het slottoernooi van het jaar in Shanghai. Davidenko versloeg de Argentijn Gaston Gaudio (6-3 6-4) en zag vervolgens de Chileen Fernando Gonzalez in drie sets (6-3 4-6 6-0) winnen van een andere Argentijn, Mariano Puerta.

Gonzalez vervangt in Shanghai de geblesseerde Andre Agassi. De Amerikaan verloor maandag van Davidenko en besloot daarna uit het toernooi te stappen. De zege van Gonzalez betekende voor de Rus definitieve plaatsing. In de andere groep verzekerde de Zwitser Roger Federer zich al eerder van een plaats in de halve finales.

Hilariteit

Het efficiënte spel van Davidenko frustreerde Gaudio dermate dat twee rackets van de Argentijn eraan moesten geloven, tot hilariteit van de toeschouwers in het imposante On Qi Zhong-stadion van Shanghai. "Als je met 6-3 en 5-1 achter staat, heb je jezelf soms niet onder controle en doe je domme dingen", verklaarde Gaudio zijn gedrag op de baan.

Davidenko mocht na afloop al overdenken hoe hij Federer van een derde Masters-Cupzege moet afhouden. "De ondergrond hier ligt me niet", zei de debutant in het eindtoernooi. "Als je niet geconcentreerd bent, kun je zo maar geblesseerd raken. Voor Federer maakt het allemaal niets uit. Die kan op ijs nog uit de voeten."

Baseline

Davidenko krijgt na de groepsfase te maken met de Argentijn Nalbandian of de Kroaat Ljubicic. Hij heeft een voorkeur, vertelde hij woensdag. "Ik speel het liefst tegen Nalbandian, omdat hij meer vanaf de baseline tennist. Ljubicic is op dit soort banen moeilijk te verslaan."

In de rode groep valt donderdag de beslissing wie Federer vergezelt naar de halve finales. In de gouden groep strijden Gaudio en Gonzalez vrijdag om een plaats bij de laatste vier. Voor de Chileen is dat een wonderlijke ervaring. "Vijf dagen geleden was ik nog op vakantie, twee dagen geleden werd ik opgeroepen en nu heb ik zicht op een plaats bij de laatste vier in de Masters Cup."