SYDNEY - Guus Hiddink is er woensdag in geslaagd Australië van een enorm voetbaltrauma af te helpen. De succesvolle coach leidde de ploeg naar het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland, na een zenuwslopende wedstrijd tegen Uruguay die uiteindelijk door strafschoppen werd beslist. Door die overwinning is Australië voor de tweede keer in de geschiedenis op een mondiaal eindtoernooi present. De eerste keer was in 1974, ook in Duitsland.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Australië verslaat Uruguay na twee loodzware duels

De spanning in het Olympisch stadion in Sydney liep extreem hoog op. Voor bijna 83.000 uitzinnige toeschouwers kwam het uiteindelijk aan op het nemen van strafschoppen, omdat het duel eindigde in een 1-0-overwinning - dezelfde stand als een paar dagen eerder in Montevideo. Keeper Mark Schwarzer groeide in de penaltyreeks uit tot de held van de natie: hij stopte twee strafschoppen.

Onsterfelijk

Met het behalen van het WK heeft Hiddink zich onsterfelijk gemaakt in het voetbalgekke Australië. Een heldenstatus die hem overigens niet vreemd is: ook in Zuid-Korea wordt zijn naam nog altijd met hoofdletters geschreven, omdat hij het land in 2002 naar de halve finale van het WK in eigen land loodste. Ook met Nederland was hij al eens succesvol: in 1998 haalde ook Nederland de halve eindstrijd van het WK in Frankrijk.


Grote blijdschap bij de Aussies na de beslissende strafschop

Vlak na afloop zei hij dat het bereiken van het WK voor Australië iets heel speciaals is. "We hadden maar een paar weken samen. Het was niet lang. Maar dit is echt een heel speciale groep. Ze wilden echt graag naar het WK en hebben er hard voor gewerkt."

Zelf wilde Hiddink ook dolgraag weer naar WK. Hij liet zelfs een speciale clausule opnemen in zijn contract bij PSV. De coach van de Brabanders, waar hij ook de pet van technisch directeur draagt, mocht een land naar keuze naar het wereldkampioenschap leiden, zonder dat zijn positie bij PSV daardoor in gevaar zou komen. Hiddink nam de uitdaging aan en verbond zich aan Australië. Een land waarin hij toekomst zag.


Australië haalt alle middelen uit de kast

Dat inzicht hielp hem uiteindelijk voor de derde keer op rij naar het WK. Na Nederland en Zuid-Korea mag hij nu proberen met Australië voor een stunt te zorgen. Afgaande op de wedstrijd tegen Uruguay heeft hij nog een lange weg te gaan om van de kampioen van Oceanië een kanshebber voor de wereldtitel te maken. De strijd in het Olympisch stadion in Sydney was woensdag vooral bikkelhard. Van verzorgd voetbal was nauwelijks sprake in het uiterst beladen duel.

Passie

De passie die Australië ten toon spreidde, was echter aanstekelijk. De elf voetballers in het geel en groen streden om elke meter en schuwden het gebruik van ellebogen, smerige overtredingen en andere vormen van intimidatie niet. De Spaanse scheidsrechter Medina Cantalejo had zijn handen vol om het duel nog enigszins in goede banen te leiden. Met negen gele kaarten was hij echter nog vrij zuinig, gezien het wedstrijdbeeld.

De 1-0-achterstand, uit de eerste wedstrijd in Montevideo, werd nog voor rust weggewerkt. Australië begon het duel slecht, maar had het geluk dat Uruguay de kansen op een snelle voorsprong niet benutte. Nadat Hiddink had ingegrepen - hij bracht Kewell voor Popovic - kreeg de thuisploeg de wedstrijd beter onder controle. In de 35e minuut leidde dat tot de 1-0 door Bresciano, nadat Kewell over de bal heen had getrapt.

Verlenging

Die stand bleef staan tot de 90e minuut, waarna een verlenging uitkomst moest bieden. Ook daarin werd uiteindelijk niet meer gescoord, waarna strafschoppen voor een beslissing moesten zorgen. Keeper Schwarzer zette daarin de toon. Hij pakte de eerste elfmetertrap en bleef ook in het vervolg van de serie kalm. Nadat Viduka miste, stopte Schwarzer ook de daaropvolgende penalty van Zalayeta en plaatste Australië zich voor de tweede keer in de geschiedenis voor het WK: 4-2.