SYDNEY/MANAMA - Ligt voor hen een mooie voetbalzomer in Duitsland in het verschiet of volgt een roemloze terugkeer naar Nederland? Voor de interim-bondscoaches Guus Hiddink (Australië) en Leo Beenhakker (Trinidad en Tobago) is het woensdag alles of niets. Het ervaren trainersduo vervult een hoofdrol in de ontknoping van het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap. Nog vijf WK-tickets zijn te vergeven.

In het afsluitende vijfluik weet Hiddink met zijn 'Socceroos' als eerste waar hij aan toe is. Zijn ploeg speelt om 10.00 uur Nederlandse tijd in Sydney tegen Uruguay, dat zonder de geblesseerde spits Forlan aantreedt. Het eerste duel eindigde zaterdag in 1-0 voor de Zuid-Amerikanen. Met de steun van 85.000 fans in het Olympisch stadion hoopt Hiddink in de allesbeslissende return op een stunt.

Uruguay

"Wij zijn op elke tactiek van Uruguay voorbereid", liet de PSV-trainer dinsdag in Sydney weten. "We weten alles van deze tegenstander. Ik verwacht niet dat Uruguay wil aanvallen, maar als ze dat toch gaan doen, weet mijn ploeg wat er moet gebeuren. We hebben alle opties eerder deze maand tijdens een intensief trainingskamp in Nederland doorgenomen. Controle over de wedstrijd is een absolute voorwaarde om Uruguay te bedwingen."

Vliegen

Volgens Hiddink is zijn selectie de zware terugreis vanuit Montevideo naar Australië goed doorgekomen. "Okay, we zijn wel een dag kwijtgeraakt met vliegen, maar dat geldt ook voor onze tegenstander. Voor ons was alles perfect geregeld. We hadden bedden, massagetafels en hometrainers in het vliegtuig staan. Ja, zelfs een warm bubbelbad. Door al die speciale faciliteiten kwamen we toch nog redelijk uitgerust aan in Sydney."

Australië

Australië deed in 1974, ook in Duitsland, voor de eerste en laatste keer mee aan het eindtoernooi om de wereldtitel. Hiddink beseft dat het de hoogste tijd is voor een nieuw optreden op het grootste voetbalpodium ter wereld. "Voetbal is mondiaal de populairste sport", doceerde de wereldburger uit de Achterhoek. "Dat is hoop ik binnen afzienbare tijd ook in Australië het geval. Als wij ons kwalificeren zou dat een grote sprong voorwaarts zijn."

Beenhakker

Na Hiddink begint Beenhakker met Trinidad en Tobago om 17.00 uur Nederlandse tijd in Manama aan de return tegen Bahrein. De eerste wedstrijd zaterdag in Port of Spain eindigde in een teleurstelling voor de eilandbewoners: 1-1. Don Leo maakte na afloop een aangeslagen indruk. "Er is één lichtpuntje. Wij kunnen beter, zij niet. Daaruit moeten we moed en hoop putten. We hebben het nog steeds zelf in de hand."

In Europa trekt de return tussen Turkije en Zwitserland veel aandacht. Na de zege van de Helveten voor eigen publiek (2-0) liep de spanning hoog op. Turkse fans namen het de Zwitserse supporters kwalijk dat zij voor de wedstrijd geen eerbied toonden voor het Turkse volkslied. Ook viel de hardhandige behandeling van bondscoach Terim door Zwitserse suppoosten verkeerd.

Bij aankomst op het vliegveld van Istanboel kreeg de Zwitserse selectie een voorproefje van de vijandige sfeer die woensdagavond in het stadion zal heersen. Pas na een oponthoud van ruim twee uur op de luchthaven konden de spelers de bus instappen naar het hotel. Onderweg werd het voertuig bekogeld met eieren en melkpakken. Bondscoach Terim en sportminister Sahin deden dinsdag een oproep aan de fans om zich toch vooral rustig en sportief te gedragen. De veiligheidsmaatregelen zijn in en rond het stadion groot.

Van de laatste tien WK-kandidaten staat Spanje er het beste voor. De Zuid-Europese ploeg verdedigt woensdagavond in Bratislava een voorsprong van 5-1. Ook Tsjechië staat in de return in Praag tegen Noorwegen op winst (1-0).