BERLIJN - De officier van justitie bij de rechtbank in Berlijn heeft dinsdag tegen Robert Hoyzer twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De ex-scheidsrechter wordt ervan verdacht voetbalwedstrijden in de Duitse competitie te hebben gemanipuleerd. De rechtbank doet donderdag uitspraak.

Tegen Hoyzers voormalige collega Dominik Marks werd twee jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. De officier eiste tegen de belangrijkste organisator, de Kroaat Ante Sapina, twee jaar en elf maanden onvoorwaardelijk. Diens broers Milan en Filip hoorden respectievelijk veertien en twaalf maanden tegen zich eisen.

Hoyzer komt er relatief genadig vanaf, omdat door zijn bekentenis de zaak aan het rollen kwam. Marks daarentegen bekende weliswaar geld van de Kroaten te hebben aangenomen, maar ontkende wedstrijden te hebben gemanipuleerd. Het OM meent echter dat tegen Marks voldoende bewijs op tafel ligt om de manipulatie aannemelijk te maken.

De bekentenissen van Robert Hoyzer en Ante Sapina zijn in de visie van het Openbaar Ministerie geloofwaardig en werken strafverminderend. Met name Hoyzers optreden voor de Duitse televisie, waarin hij publiekelijk schuld bekende, noemde de officier opmerkelijk.