AMSTERDAM - Ajax wil zich in de winterstop graag met Ron Vlaar versterken. De club heeft inmiddels bij AZ een bod op de centrale verdediger uitgebracht. Vooralsnog is onduidelijk of de international van zijn huidige werkgever naar Amsterdam mag vertrekken.

Ajax heeft AZ vorige week van de interesse in Vlaar op de hoogte gebracht. "Naar mijn weten ligt er nu ook een bod bij AZ", aldus zaakwaarnemer Oosterveer. "Vlaar ziet een overgang naar Ajax wel zitten. Hij moet nu rustig afwachten of de clubs er uitkomen."

Verbolgen

De huidige relatie tussen AZ en Ajax speelt niet in het voordeel van Vlaar. In Alkmaar zijn ze nog steeds verbolgen over de manier waarop technisch directeur Martin van Geel vorig seizoen AZ voor Ajax verruilde. Voorzitter Dirk Scheringa van AZ verklaarde vorige week nog dat Vlaar zeker niet naar Ajax zal vertrekken.

De preses kwam inmiddels op die beslissing terug. "Ajax mag net als andere clubs de interesse in Vlaar kenbaar maken", aldus een woordvoerder van AZ. "Ajax wordt wat dat betreft net als alle andere clubs behandeld. We weten ook van de interesse maar hebben verder nog niets te melden."

Basisplaats

Vlaar kan bij AZ onder trainer Louis van Gaal niet op een basisplaats rekenen. Hij moet concurreren met Barry Opdam, Joris Mathijsen en Demy de Zeeuw. Het contract van Vlaar bij AZ loopt tot de zomer van 2007.

De interesse van Ajax in Vlaar is opvallend. De grootste problemen van de Amsterdamse club liggen namelijk niet in de defensie. De club heeft nog steeds dringend behoefte aan een ervaren middenvelder. Ook de absentie van een scorende spits brak Ajax de afgelopen maanden ook op.

Huntelaar

De Amsterdamse club volgt de verrichtingen van Klaas Jan Huntelaar dan ook op de voet. De spits van Heerenveen heeft net als Vlaar wel oren naar een overgang naar Ajax. "Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging maar heb officieel nog niets gehoord", aldus Huntelaar, voor wie ook AZ afgelopen zomer interesse toonde.

Kluivert

De Alkmaarse club haakte af toen Heerenveen 6 miljoen euro voor Huntelaar vroeg. AZ koos vervolgens voor Shota Arveladze. Ajax zou ook interesse hebben in Patrick Kluivert.

Assistent-trainer Gerard van der Lem van de Amsterdamse club zou de aanvaller zelfs hebben benaderd. Volgens de zaakwaarnemer van Kluivert is een overgang naar Ajax niet aan de orde. "Absurd", aldus Paul Foortse. "Patrick speelt nu net bij Valencia. Hij heeft hier ook een huis gekocht. Ik kan me ook niet voorstellen dat ze bij Valencia aan een vertrek van hem willen meewerken."