PUSAN - De Zuid-Koreaanse stad Pusan wil met de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in 2020 de Olympische Spelen organiseren. Burgemeester Hur Nam-Sik van Pusan lanceerde dat plan dinsdag tijdens een bijeenkomst van de Asia Pacific Economic Cooperation (Apec).

Het is niet voor het eerst dat het idee voor een gezamenlijke organisatie van de Spelen wordt gepresenteerd. Ook voor de editie van 1988 in Seoul werd het stalinistische noorden benaderd voor een aandeel. Pyongyang wees samenwerking destijds bits af. Hur Nam-Sik stelt zich echter op het standpunt dat de tijden zijn veranderd. De relaties tussen de twee Korea's zijn verbeterd, zodat het idee een goede overweging waard is, meent hij.

Pusan, de grootste havenstad van Zuid-Korea, deed de afgelopen jaren ervaring op met het organiseren van grote sportevenementen. Zo was de stad in 2002 gastheer voor de Aziatische Spelen. In dat jaar werden er ook enkele wedstrijden in het kader van het wereldkampioenschap voetbal gespeeld. In 1988 werd het olympisch zeiltoernooi voor de kust van Pusan gevaren.