CALGARY - Binnen de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond is een flinke bestuurscrisis ontstaan. Het invloedrijke sectiebestuur langebaan is zo ontevreden over het functioneren van voorzitter Jacob Reitsma en directeur Arie Kauffman dat het niet meer verder wil werken met het duo. Dat hebben betrouwbare bronnen aan het ANP bevestigd.

Komende dinsdag heeft het sectiebestuur langebaan een vergadering met de technische commissies van de gewesten. Daarin zal het bestuur de gewesten steun vragen om zodoende een machtsblok te vormen tegen Reitsma en Kauffman. Krijgt het bestuur niet voldoende draagvlak dan dreigt het met opstappen.

Dringende kwesties

Reitsma en Kauffman staan al lange tijd ter discussie. In diverse zaken reageerden de 'hoge heren' van de KNSB niet of te laat op dringende kwesties.

Arrogante houding

Vorige maand wakkerde de kritiek aan, toen de bond - tegen de gemaakte afspraken in - niet tijdig met de commerciële ploegen in overleg trad over de opzet van het sponsor- en financieringsplan voor de periode 2006-2010. Reitsma en Kauffman werd een arrogante houding verweten. Onder anderen sponsor Arjan Bos van TVM verweet de bond weinig concreet en respectvol met afspraken om te gaan.

Het was een van vele incidenten die zich op het bondsbureau zouden hebben voorgedaan. De druppel die de emmer deed overlopen is de opvolging van Ard Schenk.

Keuze

Uit betrouwbare bron is vernomen dat de befaamde oud-schaatser volgend jaar uit de technische commissie van de internationale schaatsbond ISU stapt. Volgens de reglementen moet het sectiebestuur dan een voordracht doen. Toen die commissie Jan Augustinus (een Westlander met veel contacten in de schaatswereld) naar voren schoof, bleken Kauffman en Reitsma allang hun keuze te hebben gemaakt. Zij willen Eddy Verheijen, chef de mission tijdens de Winterspelen, als opvolger van Schenk.

"Zaken waarop ze moeten reageren, laten ze lopen. Maar in een kwestie waarbij ze een afwachtende houding moeten aannemen, hakken ze gelijk de knoop door", zegt een ingewijde.

Chaos

De chaos bij de schaatsbond is immens. Niet alleen is er sprake van een rebellerend sectiebestuur langebaan. Ook de commissie Topsport trekt zich na dit seizoen volledig terug.

Topsport-coördinator Ab Krook heeft de KNSB al ruim een jaar geleden verteld dat hij ermee ophoudt. Inmiddels hebben ook de andere commissieleden kenbaar gemaakt dat zij de functie niet meer zullen bekleden. Jos Valentijn en Jan van der Hout gaan ervan uit dat hun portefeuille wordt geïntegreerd in het professionele orgaan van de KNSB.

Vertraging

Die noodzakelijke stap lijkt de bond slechts schoorvoetend te willen nemen. De nieuwe topfunctie van technisch directeur is nog steeds niet opgevuld, waardoor ook het proces tot professionalisering vertraging oploopt.

Duidelijk is dat bij enkele bestuursleden de maat vol is. Zij zijn van mening dat onder voorzitter Reitsma en directeur Kauffman de KNSB de ontwikkelingen niet kan volgen. Of zoals een ingewijde vanuit de schaatsbond zegt: "We hebben het idee dat we telkens achter de muziek aanlopen."

Reitsma en Kauffman waren maandag nog niet bereikbaar voor commentaar.