SHANGHAI - Andre Agassi heeft zich maandag na het verlies van zijn openingspartij bij de Masters Cup teruggetrokken uit het toernooi. De Amerikaanse tennisser heeft last van een enkelblessure. Hij verloor in Shanghai met 4-6 2-6 van de Rus Nikolai Davidenko.

Het was voor Agassi zijn eerste wedstrijd sinds de finale van de US Open, waarin hij twee maanden geleden werd verslagen door Roger Federer. Wegens een rugblessure kwam hij daarna niet meer in actie. Tegen Davidenko maakte hij ook niet bepaald een fitte indruk.

"Gezien de problemen met mijn enkel kan ik niet verder spelen", lichtte Agassi vlak na zijn nederlaag toe. "Niemand wil mij op deze manier zien tennissen. Bovendien is het gevaarlijk voor mij." Agassi liep de blessure drie weken geleden op bij een potje racquetball. Hij kwam toch naar China omdat hij zichzelf een kleine kans gaf toch te kunnen spelen.

Vervanger

De blessure was de tweede tegenvaller voor de organisatie op een dag. Rafael Nadal liet op het laatste moment weten niet te kunnen meedoen aan het toernooi. De als tweede geplaatste Spanjaard heeft last van een voetblessure. Zijn plaats is ingenomen door de Argentijn Mariano Puerta. Agassi wordt ook vervangen; door de Chileen Fernando Gonzalez.

Marat Safin, Andy Roddick en Lleyton Hewitt zorgden met hun afmelding al eerder voor een devaluatie van de Masters Cup, het laatste toernooi van 2005 dat geldt als het officieuze wereldkampioenschap.