LOS ANGELES - Als eerste Française heeft Amelie Mauresmo het WTA Tour Championship op haar naam gebracht. In Los Angeles versloeg ze in de finale van het officieuze wereldkampioenschap landgenote Mary Pierce met 5-7 7-6 6-4.

Met haar vierde toernooizege van dit seizoen behaalde Mauresmo vooral een overwinning op zichzelf. De laatste jaren kreeg ze het stempel opgedrukt de juiste mentaliteit te missen om het in een 'grote' wedstrijden te kunnen afmaken. Ze wist ook nog nooit een grandslamtoernooi op haar naam te schrijven en leed twee jaar geleden in de finale van het WTA Tour Championship een kansloze nederlaag tegen Kim Clijsters. In Amerikaan rekende ze na een week met solide spel eindelijk met dit imago af.

Fantastisch

"Dit is echt fantastisch", jubelde de 26-jarige Mauresmo na haar succesvolle optreden tegen Pierce. "Er zijn zo veel mensen die hebben gezegd dat ik dit niet kon winnen. Ik ben zo blij dat het nu eindelijk gelukt is. We hebben allebei goed gespeeld. Het is een enorme beloning voor mij dat ik nu aan het einde van de week de trofee omhoog kan houden."

Vechtlust

Haar vechtlust hield Mauresmo op de been in haar partij tegen Pierce. De 30-jarige Pierce kende dit jaar een droomseizoen met finaleplaatsen op Roland Garros en de US Open en leek deze opmerkelijk terugkeer in Los Angeles te gaan bekronen. Ze pakte de eerste set overtuigend met 7-5 en had de partij in de tiebreak van het tweede bedrijf kunnen beslissen. Maar Mauresmo hield zichzelf in de wedstrijd door de set door de verlenging met 7-3 in haar voordeel te beslissen.

In de derde set moesten beide speelsters al snel hun opslag inleveren, maar Mauresmo kreeg uiteindelijk meer controle over de partij. Ze was de betere tennisster in de lange rally's. In de negende game forceerde ze uiteindelijk de beslissende break. Al leek het toch nog even fout te gaan toen Mauresmo op 5-4 de partij kon uitserveren. Ze kwam met 0-40 achter, maar ditmaal was het Pierce die een mentale inzinking kreeg. Door haar zes afzwaaiers kon Mauresmo de partij toch afmaken.

Pierce

Pierce baalde na afloop van haar gemiste kansen. Van de zestien breakpunten wist ze er maar vier te benutten. "Elke nederlaag is zwaar, maar dit maakt het nog moeilijker omdat ik mijn kansen heb gehad. Maar ik heb alles gedaan wat ik kon. Beter spelen dan dit kan ik niet."

Pierce keek wat teleurgesteld toe hoe Mauresmo na het beslissende punt door de knieën zakte en haar armen uitbundig in de lucht gooide. Na deze uiting van haar vreugde snelde ze naar de tribunes om de zege samen met haar coach Loic Courteau te vieren. Door haar overwinning sluit Mauresmo het seizoen af als de nummer drie van de wereldranglijst. "Dit voelt als een hele grote stap voor mij. Ik weet niet waar dit mij gaat brengen, maar dit is heel erg belangrijk voor mij. Het helpt mij te beseffen wat ik kan."