CASCAIS - Na amper 24 uur op volle zee is de eerste averij al ontstaan in de Volvo Ocean Race. Het Spaanse zeilteam MoviStar, geleid door de Nederlandse schipper Bouwe Bekking, en het Amerikaanse jacht Pirates of the Caribbean, met Dirk de Ridder als trimmer/stuurman, hebben de strijd tijdelijk moeten staken door schade aan de boot. Beide schepen hebben problemen met de kiel.

Zowel de Piratenboot als de MoviStar hebben koers gezet naar de Portugese kustplaats Cascais, in de buurt van Lissabon. Daar zullen de bemanningen de nodige herstelwerkzaamheden uitvoeren waarna beide teams de strijd mogelijk weer kunnen hervatten. Vooral de schade aan de Movistar lijkt echter ernstig.

De zware omstandigheden voor de Portugese kustlijn, met windvlagen van 30 knopen of meer (ongeveer 60 kilometer per uur), zijn de belangrijkste oorzaak voor de snelle averij. De twee teams van ABN AMRO doen het voorlopig uitstekend.

Na de eerste 24 uur op zee ging het zogenaamde B-team, met zeilers tot 30 jaar, aan de leiding, op 10 zeemijl gevolgd door de ervaren A-ploeg. De Sunergy and Friends, met Nederlandse sponsorsteun, zeilt vooralsnog in de achterhoede.