SHANGHAI - Roger Federer heeft de strijd om de Masters Cup zondag geopend met winst tegen David Nalbandian. De als eerste geplaatste Zwitser won in Shanghai in drie sets van de Argentijn: 6-3 2-6 6-4.

De verdedigend kampioen was opgelucht na afloop van de eerste partij in de Rode Groep. Hij speelde zeven weken geen tennis wegens een verstuikte enkel. Dat was te merken. In tegenstelling tot zijn normale spel maakte hij zondag in China een ongewoon groot aantal fouten. In de derde en beslissende set nam de als achtste geplaatste Nalbandian zelfs een 1-3-voorsprong.

Federer redde wist het tij nog te keren en zei na afloop dat hij de partij als ongewoon had ervaren. Zijn Argentijnse opponent, laat opgeroepen om mee te doen aan de Masters, verklaarde dat zijn voorbereiding onvoldoende tijd had gekregen. "Ik was al op vakantie toen het telefoontje kwam."

De tweede partij in deze groep was een prooi voor Ivan Ljubicic. De als zesde geplaatste Kroaat won van Guillermo Coria. De tweede Argentijn in de Rode Groep is als vierde geplaatst. Hij kwam er zondag niet aan te pas. De Kroaat won simpel met 6-2 en 6-3. In de Gouden Groep (Nadal, Agassi, Davidenko en Gaudio) is nog niet gespeeld.