MONTEVIDEO - Guus Hiddink heeft zaterdag als bondscoach van Australië uit bij Uruguay met 1-0 verloren in de eerste beslissingswedstrijd voor kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal. De thuisploeg scoorde in de eerste helft via Dario Rodriguez. Woensdag is de return in Sydney.

Voor de Zuid-Amerikanen had er meer ingezeten. Ze kregen een reeks van kansen verder uit te lopen. De beste mogelijkheid was voor Richard Morales, maar zijn inzet werd fraai gekeerd door doelman Mark Scharzer. De Australiërs hadden bovendien het geluk dat ze niet tenminste één strafschop tegen kregen.

Voor 70.000 toeschouwers ondernam echter ook Hiddinks formatie aanvallende acties. Dat leidde tot kansen voor PSV'er Jason Culina en Mark Viduka.

Tegenslag

Uruguay kreeg al na achttien minuten een forse tegenslag te verwerken. Forlan, fit genoeg bevonden ondanks de hinder van een kwetsuur aan de hamstring, verliet aangeslagen het veld. Het voor eigen publiek spelende land had daarna enige moeite in het ritme te komen. De bevrijdende openingstreffer kwam pas kort voor de rust.

Rodriguez scoorde met het hoofd, na een vrije trap van Recoba. Het tweede deel was vol temperament, met een sterker Uruguay, maar met kansen aan beiden kanten. Bij een vermeende overtreding van Schwarzer op Recoba claimde Uruguay een strafschop, maar scheidsrechter Larsen uit Denemarkten besliste anders.