CALGARY - Cindy Klassen heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Calgary de 3000 meter gewonnen met een wereldrecord. De Canadese schaatsster kwam in de Olympic Oval tot 3.55,75. De oude toptijd stond op naam van de Duitse Claudia Pechstein, 3.57,70.

Op dezelfde baan reed Klassen eerder dit seizoen ook al een wereldrecord op de 1500 meter (1.53,77). Dat werd haar kort daarop echter ontnomen door de Duitse Anni Friesinger, 1.53,22.

Achter Klassen werd Pechstein in Calgary tweede, 3.57,99. Daarna kwam Friesinger, 3.58,52. De Nederlanders speelden geen vooraanstaande rol. Marja Vis werd negende (4.05,78), Renate Groenewold kwam niet verder dan de zestiende plaats.

Stabiel

Klassen had haar topprestatie niet zien aankomen. "Ik heb mezelf verrast. Mijn bedoeling was een goede eerste ronde te rijden en dan stabiel te blijven. Ik wilde een te groot verval voorkomen. Dat is inderdaad gelukt, afgezien misschien van de laatste ronde. Dat ik er zo ver mee zou komen had ik absoluut niet verwacht."

Dat ze in dit olympisch seizoen te vroeg in vorm is gelooft ze niet. "Het gaat goed en nu is het zaak dit tot Turijn vast te houden. Ik geloof zeker dat dit mogelijk is."