OSLO - Tsjechië is zaterdag dankzij een overwinning uit bij Noorwegen (0-1) dichtbij kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal gekomen. De nummer twee uit de Europese kwalificatiegroep van Nederland won zaterdag in Oslo door een treffer van middenvelder Smicer.

Pavel Nedved (33) maakte na zestien maanden afwezigheid zijn rentree in het nationale elftal van de Tsjechen. De middenvelder van Juventus kwam terug op zijn besluit te stoppen als international omdat hij wilde proberen Tsjechië naar Duitsland te loodsen. Hij had zaterdag zijn waarde. Nedved, die aanvankelijk was gestopt na het EK van vorig jaar in Portugal, zette de aanval op waaruit Smicer scoorde.

De Noren krijgen volgende week in de return in Tsjechië de kans om het WK in Duitsland alsnog te halen. Voor de Tsjechen volstaat in Praag een gelijkspel.

Zwitserland begon goed tegen Turkije. In Bern wonnen de Zwitsers het eerste duel met 2-0. De doelpunten kwamen op naam van Senderos en Behrami. Turkije was op het vorige WK nog halvefinalist.

Spanje is zo goed als geplaatst. In eigen land versloeg het Slowakije met maar liefst 5-1. Luis Garcia was de grote man met drie doelpunten. Torres (strafschop) en Morientes scoorden eveneens. De Slowaak Had kreeg na ruim een uur de rode kaart.