VIGO - Het was kantje boord, maar zaterdag is de Volvo Ocean Race in het Spaanse Vigo dan toch nog met zeven boten van start gegaan. Het Australisch-Nederlandse zeilproject Sunergy and Friends, de voormalige Premier Challenge, haalde op het nippertje het startschot voor de eerste etappe naar Kaapstad over 6400 zeemijl (12.000 kilometer).

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het team van de Australische schipper Grant Wharington miste zaterdagochtend in de haven van Vigo de gelukwensen van de Spaanse koning Juan Carlos. De vorst schudde alle aanwezige zeilers de hand en deed daarna als stuurman de Spaanse deelnemer MoviStar, met de Nederlander Bouwe Bekking als schipper, hoogstpersoonlijk uitgeleide.

De bemanning van de Sunergy and Friends was toen nog druk bezig om het eigen schip vanuit de nabijgelegen haven van Sanxenxo op tijd op de startlijn te krijgen. Dat lukte ternauwernood. Met een lichte bries in de zeilen kozen de zeven jachten koers naar open zee, na eerst voor de tienduizenden toeschouwers op de wal en op het water nog een rondje in de baai van Vigo te hebben gemaakt.

Verlossing

Voor Dirk de Ridder, trimmer/stuurman op de Pirates of the Caribbean, kwam het startsignaal als een verlossing. "Ik dacht dat ik de laatste weken gek werd", sprak de 32-jarige prof vlak voor het vertrek. "Wat een gedoe allemaal. Ik liep van de ene naar de andere verplichting. Iedereen wil wat van je weten of iets met je doen. Hartstikke leuk natuurlijk al die belangstelling, maar genoeg is genoeg. Ik verlang naar de open zee, naar rust aan mijn hoofd. Geen gezeur meer, alleen maar zeilen. Heerlijk."

Onzekerheid

De Ridder, die als trimmer op het Duitse jacht Illbruck de vorige editie van de Volvo Ocean Race won, verkeerde geruime tijd in onzekerheid over zijn deelname aan de eerste etappe. Bij een veiligheidstraining met rubberbootjes, eind vorige maand, kreeg hij een peddel op zijn voet.

"Ik wist meteen dat het fout zat bij mijn grote teen. Gelukkig bleek er niets gebroken, anders had ik de eerste etappe kunnen vergeten. Wel was een pees doorgesneden. Ik heb een tijdje op krukken gelopen met een gipsmanchet en moest vorige week uit voorzorg de proloog in Sanxenxo overslaan.

Rust

Onze teamarts heeft me nu weer fit verklaard, maar hij zei er wel bij dat ik eigenlijk nog een week langer rust zou moeten houden. Die tijd heb ik echter niet. Ik had al zolang naar de start uitgekeken, die wilde ik voor geen goud missen."

De Ridder, die bij de Olympische Spelen van Sydney 2000 in de Solingklasse net naast een medaille greep (vierde), nam zaterdag afscheid van zijn vrouw en twee jonge dochters. Over een kleine maand zien ze elkaar weer.

Onder de velen die hem zaterdag in Vigo geluk toewensten, waren de olympische 470-zeilers Sven en Kalle Coster. De gebroeders zijn op trainingskamp in het Portugese Cascais, waar in 2007 de wereldkampioenschappen voor alle olympische klassen worden gehouden. Op uitnodiging van hun nieuwe sponsor Volvo kwam het duo uit Uithoorn even een kijkje nemen bij de start van de grote oceaanrace.

"Ik zou zo aan boord willen springen", riep Kalle Coster (23) uit. "Het lijkt me supergaaf om de wereld rond te zeilen. Dat is het echte werk. Ooit wil ik dat ook gaan doen. Van zeilen je beroep maken, zoals Dirk de Ridder heeft gedaan. Ik heb heel veel respect voor hem. Maar eerst wil ik over drie jaar met mijn broer een olympische medaille winnen in Peking. Daarna zien we het samen wel."