BRUSSEL - De VVD in het Europees Parlement protesteert tegen de administratiekosten die de wereldvoetbalbond FIFA in rekening brengt voor de aanschaf van kaartjes voor het wereldkampioenschap (WK) voetbal van volgend jaar in Duitsland. VVD-europarlementariër Manders vindt dat de FIFA zich daarmee verrijkt en heeft daarover ook vragen gesteld aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

De FIFA eist dat belangstellenden voor kaartjes vooraf al het bedrag overmaken, inclusief 10 tot 50 euro aan administratiekosten. Pas tegen de zomer wordt duidelijk of een belangstellende ook echt kaartjes kan krijgen. Als dat niet het geval is, krijgt de potentiële koper het geld terug.

'Schandaal'

De administratiekosten worden echter niet terugbetaald. Manders noemt dat een "grof schandaal". "Daarmee is de FIFA zich aan het verrijken. Dit kan zo enkele tientallen miljoen euro's opleveren."

De Duitse consumentenorganisatie Verbraucherzentrale Bundesverband heeft onlangs aan de bel getrokken bij Manders, die zich al langer bezighoudt met de economische aspecten van sport. Volgens de VVD-politicus "misbruikt de FIFA zijn machtspositie op grove wijze". Daarbij wijst Manders erop dat de wereldvoetbalbond waarschijnlijk al 2 miljard euro winst zal maken op het WK.

Kroes

De Europese Commissie heeft de vragen van Manders nog niet ontvangen. De woordvoerder van Europees commissaris Kroes (concurrentiebeleid) zegt de opmerkingen "met interesse af te wachten". De Europese Commissie tikte de FIFA eerder dit jaar al op de vingers over de kaartverkoop.