ORANJEWOUD - Met een sterk uitgedunde selectie staat Jong Oranje voor de laatste hindernis op weg naar het EK dat volgend voorjaar in een nog onbekend land wordt gehouden. Ondanks een enorme waslijst aan afwezigen heeft bondscoach Foppe de Haan alle vertrouwen dat zijn ploeg zondag en woensdag tijdens twee duels met Slovenië uiteindelijk de bovenliggende partij blijkt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het liefst spreekt De Haan niet over spelers die er niet bij zijn. Dat is in de ogen van de oefenmeester zonde van zijn tijd. Daarbij heeft het ook helemaal geen nut. Het verandert namelijk helemaal niets. Een dag voor vertrek naar Celje, de speelstad van de eerste ontmoeting, besefte oefenmeester vrijdag echter ook De Haan dat hij de ontbrekende spelers niet dood kan zwijgen.

Een blik op de leeftijden van de door bondscoach Marco van Basten voor de oefeninterland tegen Italië opgeroepen spelers leert dat Emanuelson, Castelen, Vlaar, De Jong, Maduro, Babel, Sneijder, Van der Vaart, Van Persie nog voor Jong Oranje mogen uitkomen. Voeg daarbij de geblesseerde Robben, Afellay, De Zeeuw, Hofs, Jenner, Vincken, Luirink, en Brama en je komt tot een aardig elftal en een sterk bezette reservebank.

De Haan

"Dat weet ik allemaal wel", stelde De Haan. "Maar je moet niet vergeten dat jongens als Van der Vaart en Sneijder al heel lang niet meer voor Jong Oranje voetballen. Emanuelson en Castelen wel, maar die zijn toch door Van Basten opgeroepen. Jammer voor Jong Oranje, maar het is niet anders."

Toch heeft De Haan alle vertrouwen dat ook de huidige selectie voldoende kwaliteit heeft om over twee wedstrijden van Slovenië te winnen. "Het zou kunnen dat ik daar na de eerste wedstrijd van zondag anders over denk. Maar dan zal ik ook niet schromen om in te grijpen. Dan komen er nog wat jongens bij voor de overigens al helemaal uitverkochte thuiswedstrijd van woensdag in Heerenveen."

Jeugdvoetbal

Kwalificatie voor het EK zou prima passen in de enorme ontwikkeling die het Nederlandse jeugdvoetbal de afgelopen jaren doormaakt. De ploegen voor spelers onder de 17 en 20 jaar reikten tot de halve finales van het WK. Jong Oranje plaatste zich alweer zes jaar geleden voor het laatst voor een EK. In die ploeg speelden onder anderen Van Bommel en Vennegoor of Hesselink.

Volgens De Haan zijn de recente successen van het Nederlandse jeugdvoetbal gedeeltelijk toe te schrijven aan Van Gaal. De huidige trainer van AZ lanceerde in zijn periode als bondscoach het zogenoemde Masterplan. "En daar plukken we nu de vruchten van", aldus de Haan.

Van Gaal

"Dankzij Van Gaal spelen de beste A-, B- en C-junioren in een topklasse. Daar worden ze veel sterker van. Clubs worden door het Masterplan gedwongen na te denken en samen te werken. Daarbij is het niveau van jeugdtrainers dankzij het Masterplan enorm gestegen. Veel clubs hebben meerdere jeugdtrainers met een A-diploma. Dat is natuurlijk een hele goede zaak."

Vermoedelijke opstelling Jong Oranje: Waterman; Tiendalli, Zomer, Kruiswijk en Braafheid; Zuiverloon, Aissati en Schaars; De Ridder, Huntelaar en Owusu Abeyie.