KATWIJK - De kans is groot dat het Nederlands elftal zaterdag in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië speelt met Ron Vlaar en Ryan Babel. De twee speelden vrijdag op de afsluitende training in het beoogde basiselftal. Babel neemt de plaats in van Robin van Persie die de laatste oefensessie aan zich voorbij moest laten gaan vanwege hamstringklachten.

Bekijk video: training Modem/ Breedband
reactie Van der Vaart Modem/ Breedband

De buitenspeler van Arsenal is nog niet definitief afgeschreven voor een plek in de selectie van bondscoach Van Basten. Hij trainde vrijdag in het hotel. "Zijn situatie wordt van uur tot uur bekeken", aldus een woordvoerder van Oranje. Boulahrouz, Castelen en De Jong, die allen last hadden van blessures, zijn op tijd fit voor het duel met de Italianen.

Voorhoede

Voor zowel Vlaar als Babel zou het een debuut betekenen in het basiselftal van Oranje. Vlaar speelde tot nu toe één interland als invaller, Babel viel drie keer in. Beide spelers profiteren van de vele kleine en grotere blessures in de selectie. In de voorhoede is Van Nistelrooij uitgevallen en is het meespelen van Van Persie hoogst onzeker. Achterin profiteert Vlaar van kwetsuren van De Cler, Opdam en de wel weer fitte Boulahrouz.

Overigens is een plek in het beoogde basiselftal op de afsluitende training geen garantie dat Van Basten ook daadwerkelijk voor die speler kiest. Voor de laatste kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap (tegen Macedonië) leek Vlaar ook te gaan debuteren in de basis, maar toen koos Van Basten op de wedstrijddag voor Khalid Boulahrouz.

Grote vorm

Afgaand op de laatste oefensessie spelen Phillip Cocu en Rafael van der Vaart zaterdag samen op het middenveld. De twee spelers tonen bij hun clubs PSV en Hamburger SV wekelijks in grote vorm te verkeren, maar komen normaal gesproken bij Oranje in aanmerking voor dezelfde plaats in het elftal (linkshalf). Bij de presentatie van zijn selectie gaf Van Basten al aan dat hij op zoek was naar een manier om ze samen te kunnen laten spelen.

Van der Vaart zal hoogstwaarschijnlijk starten van een plaats rechts op het middenveld. In balbezit kan hij doorschuiven naar een positie achter aanvaller Dirk Kuijt, die op de laatste training een zeer gedreven indruk maakte. Cocu en Landzaat zijn dan de controlerende middenvelders achter Van der Vaart.

Goede indruk

Bijzonder is ook dat Van Basten Mathijsen al in zijn team laat terugkeren. De verdediger was een half jaar geblesseerd en speelde bij zijn club AZ pas twee wedstrijden. Mathijsen voetbalde echter de hele week in het oranjehesje van de basisploeg. "Hij heeft op ons in het verleden een zeer goede indruk gemaakt", zei van Basten donderdag. "Daar profiteert hij nu van."

Vermoedelijke opstelling Oranje: Van der Sar; Kromkamp, Vlaar, Mathijsen en Van Bronckhorst; Van der Vaart, Landzaat en Cocu; Castelen, Kuijt en Babel.