CALGARY - Zelfs het deelnamebewijs voor de Olympische Winterspelen kon de bobsleesters Eline Jurg en Ilse Broeders niet tevreden stellen. Beide teams verzekerden zich tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary van een olympisch ticket, maar baalden na afloop vooral van hun matige prestaties.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Terwijl Jurg en remster Christel Bertens nog op eigen kracht kwalificatie afdwongen, hadden Broeders en Jeannette Pennings hulp nodig van twee Zwitserse combinaties die hun tweede run volledig verknalden. De Groningse bobsleester was na haar afdaling er stellig van overtuigd dat de eindtijd (1.54,99) nooit voldoende was voor plaatsing voor de Spelen.

Broeders

Tot haar eigen verbazing zag ze vervolgens dat zowel de Zwitserse Hafner als diens landgenote Bamert opzichtig in de fout gingen, waardoor de tweede oranje-bob zich alsnog kwalificeerde voor Turijn. "We hebben 't niet laten zien", concludeerde Broeders. "Maar blijkbaar deden anderen dat ook niet."

Overconcentratie. Dat was volgens de 28-jarige atlete de oorzaak van de teleurstellende veertiende plek. "Ik wilde me te graag kwalificeren, denk ik", sprak ze. "Na de start, die uiteraard explosief is, moet je ontspannen worden om goed te sturen. Normaal gesproken blaas ik die explosiviteit weg zodra ik in de bob zit. Maar nu werd ik helemaal niet rustig. Ik heb veel te veel aan die stuurtouwen lopen trekken."

Broeders en Pennings vonden hun namen terug op de veertiende plaats, terwijl de Nederlandse combinaties tijdens de eerste WB-wedstrijd van het seizoen bij de beste twaalf moesten eindigen om zeker te zijn van de Winterspelen. Omdat hooguit twee teams per land naar Turijn mogen, wordt elke derde team van een land geschrapt. Zodoende eindigde Broeders op de zogenoemde geschoonde lijst als elfde, voldoende voor olympische zekerheid. Jurg had een ruimere marge. Zij eindigde als negende (achtste op geschoonde lijst).

Winterspelen

Daarmee werden Jurg en Broeders de eerste Nederlanders die zich verzekerden van deelname aan de 20e Winterolympiade, in februari 2006. Maar die mijlpaal is voor beiden allerminst voldoende. Jurg liet in Calgary duidelijk merken wat haar doel is: "In Turijn ga ik voor een medaille", zei de 32-jarige Rotterdamse. "We weten dat 't mogelijk is, maar dan moet ik wel beter sturen dan hier. Voor mijn gevoel heb ik twee slechte runs gehad."

Alhoewel Jurg en Broeders hun olympische kleding al kunnen passen, hebben hun remsters nog geen zekerheid. Beide stuurvrouwen werken samen met twee remsters (dat zijn - naast Bertens en Pennings - Urta Rozenstruik en Kitty van Haperen). Maar tijdens de Winterspelen mogen er slechts drie daarvan mee. Bij een testdag in Oberhof, op 6 januari, wordt bepaald wie afvalt.

Pennings

"Maar dat is niet wrang, hoor", zei Pennings. "Het team gaat naar de Spelen en dat vind ik supertof. Ik ga nu proberen daar ook bij te zijn, maar dan heb ik nog een hindernisje te nemen." Collega Bertens sloot zich daarbij aan: "Als remster ben je nooit zeker van je plek. Je moet je steeds weer bewijzen."

En eigenlijk geldt dat ook voor hun 'bestuurders'. Want na een WB-optreden vol foutjes, zijn beide combinaties erop gebrand om volgende week - tijdens de WB-wedstrijd in Lake Placid - te laten zien waartoe ze daadwerkelijk in staat zijn. Of zoals Ilse Broeders 't verwoordde: "Ik moet eerst maar eens lekker naar beneden sturen. Dan loopt het echt wel."