NOORDWIJK - De stijgende lijn die zijn loopbaan vertoonde, werd op 14 april bruut geknakt. Joris Mathijsen scheurde die avond tegen Villarreal zijn kniepees. De verdediger was onomstreden bij zijn club AZ en Marco van Basten had hem ontdekt als international. Een half jaar na de kwetsuur is hij terug en heeft Van Basten hem opgeroepen voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië. "Op basis van wat hij in het verleden heeft laten zien," aldus de bondscoach.

Slechts twee wedstrijden hoefde de Brabander zich te bewijzen in het hart van de Alkmaarse defensie toen de bondscoach hem belde. "Dat heeft me niet verrast, omdat ik er eigenlijk niet mee bezig was. Ik was niet zo bezig met Oranje. Maar ik was natuurlijk wel enorm blij. Het geeft een heerlijk gevoel om weer terug te zijn bij het Nederlands elftal", aldus Mathijsen.

Wilskracht

Zijn loopbaan verliep eigenlijk crescendo tot april van dit jaar. Mathijsen (25) was in de jeugd van Willem II nooit echt een uitgesproken talent, maar op basis van wilskracht en vertrouwen in eigen kunnen haalde hij toch het eerste elftal. Altijd bleef de twijfel, ook toen hij aan het begin van vorig seizoen de overstap waagde naar het AZ van Co Adriaanse. Maar ook daar voldeed hij. Na een aarzelend begin groeide hij uit tot een meer dan betrouwbare verdediger.

International

Ook internationaal hield hij zich staande. Tot zijn kniepees begon te protesteren. Hij had al wekenlang last van de pees, tot die in de Europacupwedstrijd tegen Villarreal knapte. Mathijsen, inmiddels ook viervoudig international, moest gedesillusioneerd van het veld, terwijl zijn ploegmaats feest vierden. Want ondanks het uitvallen van Mathijsen werd Villarreal opzij gezet en plaatste AZ zich voor de halve finale.

"Dat vond ik het moeilijkste", zei Mathijsen donderdag. "Het kijken naar wedstrijden terwijl ik geblesseerd op de tribune zat. Dat was heel lastig. Ook de duels van Oranje. Op wedstrijddagen voelde ik me echt ellendig. Je leeft mee, zet je ploegmaats op scherp. Maar uiteindelijk besef je dat jij daar ook had kunnen staan."

Bellen

Toch bleef hij betrokken bij het Nederlands elftal. Hij had slechts vier wedstrijden nodig om Van Basten te overtuigen van zijn kwaliteiten. De bondscoach besloot daarna, in de periode dat Mathijsen revalideerde, het contact warm te houden. Hij belde de verdediger regelmatig. "Dat vond ik echt hartstikke leuk. Dat hij het doet en dat hij aan me denkt."

Opdam

Wrang genoeg heeft hij zijn snelle terugkeer bij Oranje aan een blessure van zijn ploeggenoot Barry Opdam te danken. Op het moment dat hij fit raakte, kwetste Opdam zijn knie. Opdam had daarvoor geprofiteerd van de kwetsuur van Mathijsen. Zijn plaats in het hart van de Oranjedefensie werd door Opdam overgenomen.

"De één zijn dood is de ander zijn brood", aldus een cynische Mathijsen. "Misschien is dat nu ook wel weer het geval. Want als Opdam fit was geweest, had ik waarschijnlijk nog niet in de basis van AZ gestaan en was ik er nu niet bij geweest."

"Maar dat geluk moet je hebben. Ik baal enorm dat Opdam geblesseerd is geraakt, maar voor mij betekent het een kans. Bovendien is deze trainingsweek uitstekend voor mij om weer snel een hoog niveau te halen. Dat is nu het belangrijkste. Zo snel mogelijk weer aanpikken op het allerhoogste niveau. Daar profiteert AZ uiteindelijk ook van."