NOORDWIJK - Ruud van Nistelrooij heeft donderdag het trainingskamp van het Nederlands elftal in Noordwijk verlaten. De aanvaller van Manchester United heeft nog te veel last van een gekneusde rib, waardoor hij zaterdag in het vriendschappelijke duel tegen Italië niet inzetbaar is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De spits nam de beslissing na de ochtendtraining. Daarin merkte hij vooruitgang, nadat hij de hele week niet met de selectie meedeed. "Maar hij kan nog niet vrij doorademen", aldus een woordvoerder.

Hamstring

Mogelijk haakt ook Robin van Persie nog af. Hij verrekte op de training een hamstring en het was donderdag nog onduidelijk hoe die kwetsuur zich zou ontwikkelen. Ook Romeo Castelen volgde donderdag niet de gehele groepstraining. De Feyenoorder heeft eveneens last van zijn hamstrings. Waarschijnlijk kan hij vrijdag weer met de groep meedoen.

Selectie

Khalid Boulahrouz en Nigel de Jong lijken hersteld van hun kwetsuren. Beide spelers kwamen aan het begin van deze week geblesseerd het trainingskamp van Oranje binnen. Boulahrouz sloot zich donderdag aan bij de selectie. Het is de verwachting dat De Jong vrijdag die stap maakt.

Ritme

"Een beetje een vreemde week", noemde Van Basten de afgelopen trainingsperiode. Dinsdag viel Mark van Bommel al uit met een zware enkelblessure, daarna werd het nooit meer echt rustig. De blessures stapelden zich op. "Een echte verklaring heb ik daar niet voor", zei de bondscoach.

"Misschien heeft het ermee te maken dat de spelers gewend zijn in deze periode van wedstrijd naar wedstrijd te leven. Een normale trainingsweek haalt ze dan een beetje uit het ritme."

"Maar je moet ook gewoon verder", vervolgde hij. "Je gunt niemand een blessure. Maar het is natuurlijk wel een onderdeel van het vak. We moeten ons echter ook focussen op de wedstrijd. We willen tegen Italië een goede wedstrijd spelen.

We zijn met dit Oranje in verhouding nog maar kort bijeen, dus kunnen we elke oefening gebruiken. We moeten proberen om het Italië zaterdag lastig te maken en mooi en aanvallend te voetballen. Daar is dit trainingskamp uiteindelijk om begonnen."