ARNHEM - Officier van justitie Sta blijft in het proces tegen Karel Aalbers bij zijn eerder geformuleerde eis, twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zes voorwaardelijk. De oud-voorzitter van Vitesse wordt verdacht van valsheid in geschrifte en belastingontduiking.

Donderdag werd de laatste van drie door de rechtbank van Arnhem opgeroepen getuigen gehoord; Reinier Papenburg, voormalig directeur van de club. Bij zijn verhoor kwamen weinig nieuwe zaken aan het licht. De voormalig topfunctionaris van Vitesse werd vooral ondervraagd over zijn rol bij de onderhandelingen van de contractverlenging van Machlas. Papenburg kon zich niet alle feiten meer voor de geest halen. Zijn verklaringen leken niet direct in tegenspraak met die van Aalbers.

Machlas

Wat betreft Machlas; bij de onderhandelingen eind jaren negentig eiste de Griek een salaris van 2,5 miljoen gulden. Vitesse kon dat niet betalen. Aalbers zegde hem 500.000 gulden toe en beloofde verder een "inspanningsplicht" te doen voor een extra miljoen aan reclame-inkomsten. Het restant, nog een miljoen, zou de spits bij een transfer krijgen.

Volgens het OM is er, via omstreden constructies, gewoon het door de speler verlangde salaris uitbetaald. Aalbers zou zich daarbij schuldig hebben gemaakt aan ontduiking van belasting. Eerder werden voor de rechtbank van Arnhem Machlas zaakwaarnemer Moukas en Aalbers voormalig zakenpartner Klap gehoord. Wegens ziekte kon Papenburg toen niet ter zitting verschijnen.

Verschoningsrecht

Klap beriep zich destijds op zijn verschoningsrecht. De verdediging wil dat hij als onbetrouwbare getuige wordt aangemeld en dat aanklachten gebaseerd op zijn uitlatingen worden uitgesloten.

Aalbers zei nu te hopen op een eerlijke, objectieve uitspraak. "Nederland schreeuwt om leiders. Maar het lijkt wel of mensen die opstaan om dit kleine land naar voren te helpen worden afgeslacht. Voor deze affaire was ik een zeer gerespecteerd man. Wat dit heeft betekend voor mijn gezin is ongelooflijk."

De uitspraak is op 24 november.