AMSTERDAM - Adrian Newey, de absolute topontwerper van de Formule 1, werkt vanaf 2006 niet langer voor McLaren-Mercedes. De Brit zorgde voor een verrassing door zijn vertrek naar Red Bull Racing aan te kondigen. Een zware klap voor McLaren.

Red Bull-baas Dietrich Mateschitz blijft maar stunts uithalen. Nadat hij eerst Jaguar omvormde tot Red Bull Racing, vervolgens Ferrari-motoren regelde en recent Minardi kocht, strikt de Oostenrijker nu de beste ontwerper in de F1. Newey gaat in 2006 de technische staf van Red Bull leiden en zal zich ongetwijfeld ook met het ontwerp van de tweede Red Bull-wagen bezighouden. Samen met de Ferrari-motoren moet dit een volgende stap richting de top vormen.

Voor McLaren-baas Ron Dennis is het verlies van Newey dan weer een grote tegenslag. Net nu zijn team weer het tempo bepaalde (met de door Newey getekende MP4-20) verliest het team één van zijn belangrijkste schakels. Enkele jaren geleden bevond het team zich bijna in de dezelfde positie. Newey tekende toen een contract bij Jaguar, maar liet zich uiteindelijk toch ompraten door teambaas Ron Dennis. Deze keer slaagde de McLaren-teambaas daar niet meer in.

Newey start zijn werkzaamheden bij Red Bull Racing in februari 2006 en gaat daar samenwerken met een oude bekende: David Coulthard.