RIJSWIJK - Winston Bogarde is definitief gestopt als profvoetballer. De 35-jarige Rotterdammer heeft dat op zijn eigen website bekendgemaakt. "Het zal niet als een verrassing komen", begint de oud-international zijn mededeling.

Bogarde is achttien maanden lang op zoek geweest naar een nieuwe club. "Ik heb een hoop aanbiedingen gekregen, maar helaas zat er geen bij waar ik naar op zoek was. Na lang wikken en wegen heb ik besloten mijn voetbalschoenen op te bergen."

Zijn laatste officiële wedstrijd gaat terug naar 2000. Bogarde speelde toen voor het Engelse Chelsea. In het duel met Ipswich Town op 26 december raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Hij keerde na een lange revalidatie niet meer terug in de basis.

Bogarde voetbalde in zijn loopbaan achtereenvolgens bij SVV, Excelsior, Sparta en Ajax. Bij de Amsterdamse club schoolde toenmalig trainer Louis van Gaal hem om van linksbuiten tot linksback. Op die positie veroverde hij met Ajax in 1995 de Champions League en bereikte hij het Nederlands elftal. Hij droeg twintig keer het Oranje-shirt, voor het laatst in november 2000 tegen Spanje.

Buitenlandse clubs

Na Ajax kwamen de grote buitenlandse clubs AC Milan, Barcelona en Chelsea. Bij die laatste club viel hij na herstel van zijn knieblessure uit de smaak bij coach Ranieri. Bogarde kreeg het bedenkelijke predicaat van duurstbetaalde bankzitter. Hoewel Chelsea hem best wilde verkopen, weigerde hij mee te werken aan een transfer. Bogarde was niet van plan zijn jaarsalaris van om en nabij de 4 miljoen euro in te leveren. En dus diende Bogarde zijn contract uit bij Chelsea, waar hij op een gegeven moment zelfs moest meetrainen met de jeugd.

De linksback, die zich graag versierde met gouden kettingen, zal het voetbal niet missen, zegt hij nog op zijn website. Hij is momenteel bezig met een project om het voetbal in zijn geboorteland Suriname goed op poten te zetten. Tevens runt hij een bedrijf dat muziekoptredens van grote artiesten verzorgt. Deze maand haalt Bogarde Missy Elliott naar Amsterdam. Bogarde speelde in zijn loopbaan twintig keer voor het Nederlands elftal en won in 1995 met Ajax de Champions League.