DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft voorzitter Jorien van den Herik en zijn club Feyenoord dinsdag opnieuw vrijgesproken van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Volgens het hof zijn de tenlasteleggingen niet wettig bewezen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De advocaat-generaal had in de beroepszaak, aangespannen door het OM, tegen Van den Herik een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist, met een proeftijd van twee jaar, en een geldboete van 15.000 euro. Tegen Feyenoord was een eis ingediend van 1 miljoen euro waarvan 250.000 euro voorwaardelijk.

Valsheid in geschrifte

De rechtbank in Rotterdam sprak zowel Van den Herik als Feyenoord drie jaar geleden ook al vrij van belastingfraude en valsheid in geschrifte. De eisen van het OM waren toen tegen Van den Herik twaalf maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, en tegen Feyenoord een boete van 1,1 miljoen euro.

Wegens de lange duur van het strafproces, dat in oktober 1998 begon met een inval door de FIOD in de Kuip, had het OM de eisen in de beroepszaak afgezwakt. Het OM legt zich nog niet bij het arrest van het hof neer. "We gaan de haalbaarheid van cassatie bij de Hoge Raad onderzoeken", liet persofficier Van Capelle weten. Daarover moet het OM binnen twee weken beslissen.

Vidmar

Centraal in de fraudezaak stond de transfer in 1995 van de Australiër Aurelio Vidmar van Standard Luik naar Feyenoord. De aanvaller had contractueel recht op een deel van de transfersom. Volgens de belastingdienst moest die bonus, van ongeveer 1 miljoen dollar netto, als tekengeld worden beschouwd en diende Feyenoord daarover loonheffing te betalen.

Volgens de Rotterdamse club was afgesproken dat alle lasten van de Vidmar-transfer in België afgedragen dienden te worden. Het OM beschuldigde Van den Herik ervan leiding te hebben gegeven aan opzettelijke belastingontduiking, die ook bij twee andere transfers (Gyan en Allotey) in 1995 zou zijn toegepast.

Blij

Het gerechtshof in Den Haag was van oordeel dat een constructie van feiten zoals door het OM geformuleerd niet onwaarschijnlijk is, maar volgens het hof bestaat er onvoldoende zekerheid of er daadwerkelijk strafbare feiten zijn gepleegd. Daarom moesten Feyenoord en Van den Herik opnieuw worden vrijgesproken.

Van den Herik was dinsdag niet zelf aanwezig op het Haagse gerechtshof. Hij liet twee weken geleden al weten dat hij op de dag van de uitspraak voor zaken in de Verenigde Staten zou verblijven. "Ik ben blij, maar mijn cliënt is nog veel blijer", liet zijn advocaat G. de Bont weten. "Ik heb hem net telefonisch gesproken. Hij viel even stil, zo ken ik hem helemaal niet. Hij is geen man die gaten in de lucht springt bij grote successen. Maar nu waren zijn vreugde en zijn opluchting bijzonder groot. Begrijpelijk na al die jaren."

Na een uitputtende zittingsdag op 25 oktober greep Van den Herik het recht op het laatste woord met beide handen aan. In een zeer fel betoog, dat ruim een uur in beslag nam, haalde hij keihard uit naar het Openbaar Ministerie. Volgens Van den Herik hadden zijn aanklagers "karaktermoord" op hem gepleegd. "Zij zouden zich diep, diep moeten schamen", verkondigde hij. "Men bleef volharden in de eigen werkelijkheid en in de eigen waarheid. Als je per se wilt geloven dat water kan branden dan is dat kennelijk zo."

Van den Herik heeft laten weten dat hij na zijn tweede vrijspraak van plan is om een torenhoge claim tegen de staat in te dienen wegens jarenlange materiële en immateriële (reputatie)schade. "Van dat bedrag kun je onze aanvoerder Dirk Kuijt niet kopen, maar het komt wel in de buurt", sprak hij ooit ietwat cynisch.