MADRID - De Spaanse wielrenner Roberto Heras is geschorst na een positieve EPO-test. Zijn ploeg Liberty Seguros heeft de viervoudig winnaar van de Ronde van Spanje op non-actief gezet in afwachting van de contra-expertise. Heras werd in september rondom de voorlaatste etappe van de Vuelta positief bevonden. Hij won de Vuelta voor de Russische Rabo-renner Denis Mentsjov.

Eind van deze maand wordt het resultaat van de B-test verwacht. De 31-jarige Heras moet zijn contract bij Liberty inleveren als ook die uitslag verkeerd voor hem uitvalt. Wat de wielerunie UCI vervolgens zal doen met de eindzege van Heras in de Vuelta, is nog niet bekend.

"Hij zou reglementair moeten worden gediskwalificeerd", weet manager Theo de Rooij van de Rabobankploeg. Hij zou dan voor het eerst in de historie van de ploeg een winnaar van een grote ronde binnen de geledingen hebben. "Maar daar zouden we helemaal niets aan hebben. Als Heras nogmaals positief blijkt, krijgt Denis een overwinning voor de geschiedenisboekjes. Er veranderen wat cijfers en tabellen, maar verder levert het niks op."

Rooij

Er zou zeker geen feeststemming bij Rabo ontstaan, benadrukt De Rooij. "We zouden slechts de zure nasmaak hebben dat Denis onder normale omstandigheden de Vuelta gewonnen kon hebben. Maar wat mij betreft is Heras bij de contra-expertise negatief, dan is de discussie gesloten. Het is slecht voor de wielersport als zo'n renner positief blijkt te zijn."

Wielersport

De ploegleiding van Liberty Seguros wilde de zaak stil houden tot na de contra-expertise, maar het nieuws lekte vroegtijdig uit. "We strijden voor een schone wielersport, maar Roberto houdt de kans zijn onschuld te bewijzen. We hebben er vertrouwen in dat hem dat lukt", stelde de leiding in een verklaring.

EPO

Het verboden bloeddopingmiddel EPO zorgt voor een snellere aanmaak van rode bloedlichaampjes. Hierdoor kan een sporter meer zuurstof opnemen, wat de prestaties bevordert. Een hoogtestage heeft hetzelfde effect, in beide gevallen stijgt de hematocrietwaarde van een sporter.