ZEIST - Bondscoach Marco van Basten heeft maandag Mark van Bommel, Kew Jaliens en Ellery Cairo toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. Barcelona-middenvelder Van Bommel vervangt Ajacied Wesley Sneijder, die zich met een hamstringblessure heeft afgemeld.

AZ-verdediger Jaliens is als 23e speler aan de selectie toegevoegd omdat Khalid Boulahrouz (HSV) en Nigel de Jong (Ajax) kampen met lichte blessures. Hertha BSC-aanvaller Ellery Cairo is toegevoegd, omdat Ruud van Nistelrooij kampt met een lichte ribblessure.

Niet tevreden

De keuze voor Van Bommel is even logisch als pikant. Van Basten liet tot nog toe Van Bommel steeds buiten de selectie omdat hij niet tevreden was over diens spel in Oranje en bij Barcelona.

Van Basten verwoordde zijn kritiek openlijk. Nadat hij Van Bommel begin juni in het duel met Roemenië wisselde, volgde een verbanning uit de selectie voor de interland tegen Finland. "We hebben dit seizoen al vaker met hem gediscussieerd over zijn rol in het elftal. Hij luistert wel naar wat wij zeggen maar vult het niet in zoals wij willen, waardoor hij dingen niet of te laat ziet", verklaarde Van Basten destijds.

Wedstrijdmentaliteit

Van Bommel werd na een uitstekend seizoen bij PSV aangetrokken door Barcelona waar hij aanvankelijk weinig aan spelen toekwam. Van Basten volhardde in zijn kritiek en negeerde de middenvelder. "De kritiek die we een paar maanden geleden op hem hadden, geldt nog steeds" zei de bondscoach voor het beslissende duel met Tsjechië begin oktober. "Van Bommel mist de juiste wedstrijdmentaliteit. De agressie, de echte wil om zijn taken goed uit te voeren, ontbreekt."

Vorige week, toen Van Basten zijn selectie voor de oefeninterland tegen Italië bekendmaakte, was hij al iets milder gestemd. De bondscoach had vooruitgang gezien bij Van Bommel, die bij Barcelona een basisplaats heeft veroverd. Van Basten gaf aan dat Van Bommel derde man was op de positie van rechtermiddenvelder, achter Denny Landzaat en Sneijder. Door het afvallen van Sneijder moest Van Basten logischerwijs Van Bommel kiezen.

Tweede debutant

De keuze voor Jaliens kwam ook uit de lucht vallen. De 27-jarige verdediger van AZ behoorde niet tot de voorlopige selectie en is na Ajacied Urby Emanuelson de tweede debutant in de Oranje-selectie.

Blessures

Jaliens is opgeroepen voor het geval een van de verdedigers Boulahrouz of De Jong wegvalt. Beiden kampen met lichte blessures. Van Basten beslist donderdag of Jaliens bij de groep blijft. Het Nederlands elftal komt dinsdag in Noordwijk bij elkaar. Zaterdag treft Oranje Italië in de Amsterdam ArenA.

Cairo

Cairo is de 24e speler die is toegevoegd aan de selectie. Bondscoach Marco van Basten haalde de debutant erbij omdat Ruud van Nistelrooij kampt met een lichte ribblessure.

Cairo is net als Jaliens en Ajacied Emanuelson debutant in de selectie van Oranje. De 27-jarige Rotterdammer komt dit seizoen uit voor het Duitse Hertha BSC. Eerder speelde hij voor Freiburg, FC Twente, Excelsior en Feyenoord. Net als Jaliens maakte hij geen deel uit van de eerder gepresenteerde voorlopige selectie.