VIGO - Het in grote geldnood verkerende Australische zeilteam Premier Challenge, de beoogde zevende deelnemer aan de Volvo Ocean Race, komt volledig in Nederlandse handen. Dat is maandag vernomen uit goed ingevoerde bronnen in het Spaanse Vigo, waar de eerste etappe van de negende editie van de zeilrace om de wereld zaterdag van start gaat. Voor donderdag is in Galicië een persbijeenkomst aangekondigd waar de nieuwe geldschieters hun plannen willen toelichten.

De Premier Challenge miste afgelopen zaterdag de proloog in Sanxenxo. Het jacht van de Australische schipper Grant Wharington kon niet tijdig in de Spaanse kustplaats aanleggen. Het schip is nog altijd onderweg naar de eerste startplaats van de Volvo Ocean Race.

In Vigo krijgt de boot, met het Nederlandse bankconcern ING als belangrijke sponsor, nog snel een nieuwe kiel. De huidige kiel maakt het schip te zwaar om aan de zeilrace om de wereld te mogen deelnemen (maximaal 14 ton).

Premier Challenge

Volgens ingewijden zijn de Nederlandse ondernemers Benno Wiersma en Jan van Gelderen, tevens voorzitter van het Nederlands Watersportverbond (KNWV), nauw betrokken bij de pogingen om de Premier Challenge over te nemen. Het duo stuurde acht jaar geleden tijdens de zevende editie de BrunelSunergy de wereld rond, met onder anderen Roy Heiner en Hans Bouscholte als schippers. De eerste is deze reis de technisch directeur van de twee Nederlandse projecten (ABN AMRO I en ABN AMRO II). Bouscholte is kandidaat om aan te monsteren op de Premier Challenge als de Nederlandse overname lukt.

Bemanning

De bemanning van de zevende boot bestaat nu nog volledig uit Australiërs. Waarschijnlijk zullen aan het team een of twee Nederlandse zeilers worden toegevoegd. Naast Bouscholte zijn ook Carolijn Brouwer, Eduard van Lierde, Peter Tans, Arend van Bergeijk en Mark van Gelderen, de zoon van Jan van Gelderen, kandidaat. De verwachting is dat na de succesvolle afronding van de overname de Premier Challenge onder een nieuwe naam gaat deelnemen aan de Volvo Ocean Race.