ROTTERDAM - Feyenoord is er zondagmiddag niet in geslaagd te winnen van Vitesse: 0-0. Door het gelijkspel is de club verder achterop geraakt bij koploper PSV. Het gat tussen de twee clubs is opgelopen naar drie punten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Rotterdammers blijven wel op gelijke hoogte met AZ, dat dit weekeinde eveneens gelijkspeelde, tegen Heracles Almelo (2-2). Vitesse blijft de nummer vijf van de eredivisie.

Feyenoord-trainer Erwin Koeman vond de wedstrijd tegen Vitesse de beste van het seizoen. Feyenoord speelde dwingend, dwong kansen af en had het middenveld grote delen van het duel in handen. Aan het einde van het treffen overheerste echter de teleurstelling. Met veel geluk bleef Vitesse overeind in De Kuip.

Penalty

Na afloop ging de discussie vooral over een moment al vroeg in de eerste helft. Kalou was op drift geraakt en ging alleen op keeper Wapenaar af. De doelman haalde de aanvaller genadeloos onderuit en iedereen in het Rotterdamse stadion was het eens over de gevolgen die zijn actie had moeten hebben. Behalve scheidsrechter Luinge. Hij hief zijn handen in de lucht en gebaarde door te spelen. Na afloop erkende hij, na drie herhalingen, zijn fout. "Ik dacht dat het een schwalbe was, maar ik had een penalty moeten geven."

Het bleek al vroeg in het duel een illustratief moment voor het vervolg van de wedstrijd. Hoezeer Feyenoord het ook probeerde, de ploeg slaagde er niet in een doelpunt te maken. "Dat is heel jammer, want ik vond dit onze beste wedstrijd", zei Koeman na het duel. "Als het een verdiend gelijkspel zou zijn geweest, had ik er vrede mee kunnen hebben. Nu is het vooral jammer omdat we wel goed speelden."

Tevreden

Koeman zei zondagmiddag sowieso wel tevreden te zijn over de ontwikkeling die zijn team dit seizoen heeft doorgemaakt. De resultaten van zijn ploeg zijn echter wisselvallig, zijn elftal speelt al niet meer in een Europees toernooi en de achterstand op koploper PSV is gegroeid naar drie punten. Koeman: "Dat is ook een dubbel gevoel. Het spel biedt houvast, maar PSV loopt uit. PSV is na dit weekeinde natuurlijk de lachende derde."

Toch ziet Koeman progressie, en wel zoveel dat het hem tevreden stemt. "Toen ik hier kwam, ben ik er blanco ingestapt. Het was voor mij een uitdaging om er een sterk geheel van te maken en lang mee te doen om de titel. Daarom is ook zo jammer dat we niet winnen van Vitesse, dan hadden ik hier met een heel ander gevoel gestaan. We moeten altijd proberen er het maximale uit te halen. Dat lukt nu redelijk tot goed, maar ik besef dat het nog niet voldoende is om de titel te winnen."

Scheidsrechter

Koeman weigerde na de wedstrijd de schuld voor het puntenverlies in de schoenen van scheidsrechter Luinge te schuiven. Hij noemde de niet gegeven penalty een cruciaal moment, maar wilde de inschattingfout van de arbiter niet als excuus voor het gelijke spel gebruiken. "Het was 100 procent zeker een strafschop. Ik heb de beelden na afloop gezien. Maar scheidsrechters kunnen ook een fout maken. Ik heb hem er ook op aangesproken, waarna hij zei dat hij geen vijf herhalingen heeft. 'Ik ook niet', heb ik toen gezegd. Ik zag het in één keer."

"Maar we hadden gewoon zelf een doelpunt moeten maken en hebben daar ook de kansen voor gehad. Kalou schoot nog een keertje op de paal en er werd een bal van de lijn gehaald. We hebben de mogelijkheden gehad en er alles aan gedaan. Jammer dat de goal dan uiteindelijk ontbreekt. Zo zie je maar weer dat het raar kan lopen in een wedstrijd."

Vitesse-coach Edward Sturing kon niet anders dan het verhaal van zijn collega beamen. "Er bleef negentig minuten lang dreiging dat we een goal tegen zouden krijgen. Ik moet mijn elftal wel een compliment geven dat de organisatie goed bleef. Uiteindelijk kan ik echter niet anders dan reëel zijn. De 0-0 is voor ons een gewonnen punt."