NIJMEGEN - In de wanhopige puzzeltocht naar vorm en vertrouwen leerde trainer Danny Blind van Ajax zondagmiddag op bezoek bij NEC voor de zoveelste keer dit seizoen hoe het niet moet. Erger nog dan de vierde competitienederlaag (1-0) voor de Amsterdammers is dat uit helemaal niets blijkt dat het binnenkort een beetje beter zal gaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax morste in de eerste elf competitiewedstrijden maar liefst achttien punten en heeft dertien punten minder dan koploper PSV. De naar de middenmoot afgezakte Amsterdamse club vestigde op bezoek bij NEC bovendien een negatief clubrecord. Ajax wacht al vier achtereenvolgende competitiewedstrijden op een doelpunt.

Wat trainer Blind dit seizoen ook probeert, zijn elftal gaat alleen maar slechter voetballen. De oefenmeester constateerde in het begin van het seizoen nog vaak terecht dat zijn ploeg goed speelde maar niet scoorde. In de ontmoetingen tegen FC Thun en NEC van afgelopen week was het spel van Ajax ook niet om aan te zien.

Mak

Onthutsend om te zien was hoe mak Ajax zich zondag in de Nijmeegse Goffert naar de nederlaag liet spelen. Pas na de treffer van Denneboom in de 47e minuut wekten de Amsterdammers af en toe de indruk dat ze voor een goed resultaat wilden strijden.

De teleurgestelde Blind had na afloop geen verklaring voor de zoveelste wanprestatie van dit seizoen. "Het was ongelooflijk mat en we speelden slecht. Hoe het nu verder moet? We moeten blijven vechten. Anders komen we er niet uit."

Maduro

Voor de verandering hanteerde een opnieuw gewijzigd Ajax op bezoek bij NEC een andere speelwijze. Bij absentie van de geblesseerde Galasek mocht Maduro het op zijn favoriete plaats centraal op het middenveld proberen. De international leverde na het uitduel met FC Thun nog kritiek op de Tsjechische aanvoerder. Tot zijn grote spijt kon Maduro zijn geblesseerde ploeggenoot echter niet doen vergeten.

Zonder de geschorste Pienaar en nog geblesseerde Trabelsi speelde Ajax tegen NEC met slechts drie verdedigers. Emanuelson acteerde links op het middenveld en Sneijder was de meest aanvallende middenvelder. De zoveelste wisselingen in het elftal misten opnieuw resultaat. Ajax speelde in De Goffert de slechtste wedstrijd van het seizoen.

Steun

Trainer Blind heeft voorlopig nog de volledige steun van de leiding van de Amsterdamse club. Het is ook maar zeer de vraag of een andere coach de vrije val die Ajax doormaakt wel kan breken. Duidelijk is wel dat de vele wisselingen die Blind toepast niet bevorderlijk zijn voor het resultaat.

Achter de schermen werkt technisch directeur Van Geel al aan de selectie van het volgende seizoen. Hij wil binnen een maand van Pienaar, De Jong, Maxwell, Trabelsi, Galasek weten of ze hun aan het einde van het seizoen aflopende contracten willen verlengen.

Champions League

Ajax mag zich gelukkig prijzen met de nieuwe opzet van de competitie. Dankzij de play-offs aan het einde van het seizoen houdt zelfs de nummer vijf van de reguliere competitie uitzicht op een tweede eindklassering en deelname aan de voorronde van de Champions League. Aan Ajax de met het oog op de huidige vorm van de club niet eenvoudige taak om zich bij de beste vijf clubs van Nederland te spelen.