ALKMAAR - Een scorende doelman, het komt niet vaak voor in het betaalde voetbal. De Duitser Martin Pieckenhagen trok zaterdagavond bij AZ alle aandacht naar zich toe. Diep in blessuretijd bracht de 33-jarige keeper (ex-Hansa Rostock, ex-Hamburger SV) met een rake kopbal de gedenkwaardige gelijkmaker op zijn naam: 2-2.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Daarmee bekroonde Pieckenhagen een uitstekende wedstrijd waarin hij het meer dan slordige AZ van een veelvoud aan treffers afhield. Indien de Alkmaarse ploeg aan het einde van het seizoen een of twee punten te kort komt voor de landstitel dan zullen de herinneringen aan de ontnuchterende avond tegen Heracles Almelo alleen maar nog pijnlijker worden.

Initiatief

"Op die kopbal van onze doelman hebben we de hele week getraind", grapte trainer Bosz. "Zonder gekheid, ik vroeg me eigenlijk af wat hij bij die hoekschop van ons voorin ging doen. Hij is namelijk niet de grootste. Ik had hem ook geen opdracht gegeven om zijn doel te verlaten. Ik vond 2-1 meer dan genoeg. Gelukkig nemen mijn spelers ook zelf soms initiatief."

Collega Van Gaal reageerde opmerkelijk ingetogen op het puntenverlies van AZ. "Geluk voor Heracles, ongeluk voor AZ. Zoiets kan gebeuren in voetbal. Leuk is anders. We hebben het zelf laten liggen."

Problemen

Voor AZ-verdediger Vlaar was het eveneens een onplezierige avond. Een dag nadat hij door bondscoach Marco van Basten opnieuw was opgeroepen voor het Nederlands elftal, diende hij tegen Heracles Almelo op de bank te beginnen. De 20-jarige international heeft bij Van Gaal nog niet al te veel krediet opgebouwd. In het Zuiderpark keerde Vlaar vorige week terug in het basisteam, voornamelijk door de personele problemen in de defensie.

Van Gaal kon zaterdagavond in De Hout evenmin over De Zeeuw, Opdam en De Cler beschikken. Toch begon Vlaar op de bank en mocht hij alleen in het laatste kwartiertje meedoen (voor de leeggespeelde Steinsson). Met Landzaat als teruggetrokken middenvelder en Ramzi, dit seizoen nog niet veel in beeld, als spelverdelende rechtshalf in de startende elf wilde Van Gaal tot een betere en snellere aanvalsopbouw komen tegen het beperkte en verzwakte Heracles.

Kansen

De weggezakte ploeg uit Almelo (twee punten uit de laatste zeven wedstrijden) had het verdedigend inderdaad heel moeilijk in Alkmaar. Aan alle kanten stoven AZ-spelers naar voren, vaak met fraaie combinaties en/of technische hoogstandjes. De afronding was echter zwak, zoals wel vaker dit seizoen. Uit een reeks van kansen wist alleen Sektioui in de eerste helft te scoren, met dank aan de onzelfzuchtige Arveladze.

De Georgische spits bracht na de rust zijn competitietotaal op twaalf. De topscorer profiteerde in de 56e minuut van een prachtige pass van Perez en een slechte rugdekking in de Almelose defensie (2-0).

Verzuimen

De wedstrijd leek gedaan, maar een slippertje bij Steinsson stelde Calinkov snel in staat voor 2-1 te zorgen. Omdat Perez en invaller Huysegems daarna in riante posities verzuimden om 3-1 te maken, bleef het onnodig lang spannend in De Hout.

Ook nieuwkomer Nurmela (ex-Heerenveen) leek Heracles in de slotfase na PSV (1-1) en Ajax (0-0) niet aan het derde puntje te kunnen helpen tegen een grote club. Totdat de uitblinkende Pieckenhagen uit een hoekschop toesloeg. AZ keek ernaar en kon het niet geloven: 2-2.

"Laat Feyenoord nu maar komen", grijnsde Bosz, die in een overmoedige bui zelfs van een "volkomen terecht punt" durfde te spreken.