EINDHOVEN - Bijna achteloos heeft PSV zaterdagavond Sparta opzij gezet. De Brabanders hadden genoeg aan een korte opleving in de eerste helft. In de 34e en 35e minuut sloeg de koploper van de eredivisie genadeloos toe. In het vervolg liet PSV de Rotterdammers spartelen, maar verloor nooit meer de controle over de wedstrijd. Na rust scoorde de thuisclub nog één keer: 3-0.

Trainer Guus Hiddink koos in de wedstrijd tegen Sparta opnieuw voor een middenveld met de jeugdige Ismail Aissati. De zeventienjarige Nederlander van Marokkaanse afkomst maakte afgelopen dinsdag in de Champions League zijn debuut in de hoofdmacht van de Eindhovenaren. Hij liet in die wedstrijd een verpletterende indruk achter. Zozeer zelfs dat bondscoach Foppe de Haan hem selecteerde voor Jong Oranje, dat 14 en 16 november tegen Slovenië een plek op het jeugd-EK van 2006 probeert te bemachtigen.

Rust

Aissati nam de plaats in van de lichtgeblesseerde Ibrahim Afellay. Ook Afellay is pas sinds kort doorgebroken in het eerste elftal van PSV. Hij speelde daarin zo goed en PSV had zoveel blessures, dat hij amper rust kreeg van Hiddink. Al weken heeft hij last van zijn liezen. Tegen Sparta gunde de trainer hem een plaatsje op de reservebank. Hij zal hebben laten meewegen dat Afellay de komende weken ook niet wordt ontzien bij Jong Oranje.

Lat

Sparta speelde tegen de lijstaanvoerder van de Nederlandse competitie in het eerste half uur aardig mee. PSV schoof consequent een verdediger door naar het middenveld en de snelle aanvallers van de Rotterdammers profiteerden een aantal keren van de geboden vrijheid. Het hoogtepunt was een schot van Oost op de lat. Ook Rose en Cvetkov waren dicht bij een doelpunt, maar hadden niet de koelbloedigheid om de mogelijkheden te verzilveren.

Vonnis

Het optische evenwicht duurde precies een half uur, toen vond PSV het mooi geweest met Sparta. Een korte tempoversnelling was genoeg om de wedstrijd in Brabants voordeel te beslissen. In de 34e minuut maakte Farfan de openingstreffer. Binnen een minuut was het ook 2-0. Ditmaal voltrok Beasley het vonnis.

"Dat je hier verliest is normaal", aldus Sparta-trainer Wiljan Vloet na afloop. "Maar we hadden ze wel wat meer pijn kunnen doen. Dat ze twee keer scoren na balverlies van ons is wat dat betreft veelzeggend."

Aan beide treffers gingen persoonlijke fouten van Spartanen vooraf. Bij de 1-0 leed Cvetkov dom balverlies, waarna PSV razendsnel omschakelde en de verdediging van Sparta uiteen reet. Op aangeven van Koné kon Farfan eenvoudig scoren. De 2-0 werd ingeleid door keeper Ponk die een ogenschijnlijk houdbaar schot losliet, waardoor Beasley het in de rebound kon afmaken.

Clubtopscorer

De snel verkregen voorsprong legde het duel na de pauze grotendeels lam. PSV koesterde de stand en had weinig zin om nog overdreven veel energie te steken in de wedstrijd. In de 74e minuut voegde Farfan nog wel een doelpunt toe aan zijn seizoenstotaal (3-0) en is nu met vijf goals samen met Cocu clubtopscorer.

Basis

Hiddink was na afloop opgetogen. "We kunnen tevreden zijn. Er komt nu een break aan en we sluiten het eerste blok van de competitie met een goed gevoel af. Na de ombouw in de zomer heb ik nu het idee dat het team is gaan begrijpen wat we graag willen. Ze zien nu in dat er een basis is om het volgende blok goed in te gaan. Tegen Sparta was het wellicht niet sprankelend, maar de overwinning was uiteindelijk wel verdiend."