LONDEN - Tegenvallende resultaten, weinig doelpunten en een steeds maar groter wordende achterstand op rivaal Chelsea. Kortom, het is crisis bij Manchester United. Volgens Ruud van Nistelrooij is het einde van de malaise nog niet in zicht: "We maken de moeilijkste periode door sinds ik bij de club ben gekomen."

De aanvaller van het Nederlands elftal kan zich zijn begintijd bij Manchester United nog goed voor de geest halen. Het team van Alex Ferguson speelde superieur voetbal, legde elke opponent de wil op en scoorde er lustig op los. Voor Van Nistelrooij lijkt het een eeuwigheid geleden: "Ik herinner me wedstrijden waarin ik vier, vijf kansen kreeg. We zetten aanval na aanval op. Nu is het heel anders. Zó anders. En ik kan er weinig aan doen."

Niet vloeiend

De oud-speler van PSV vervolgt: "We spelen niet goed. We hebben moeite de bal in bezit te houden en de aanvallen lopen niet vloeiend. De tegenstander wordt te weinig onder druk gezet, waardoor we te weinig kansen creëren."

Terwijl coach Ferguson ervan overtuigd is dat het gat met Chelsea kan worden gedicht - zodra de kansen wat beter worden benut - denkt Van Nistelrooij dat de Londense concurrent een klasse apart is: "Vergelijk onze selectie met die van Chelsea, dat zegt alles.

Geblesseerd

Of die club nu met team I of team II speelt, het zijn bijna allemaal voetballers die op een WK hebben gespeeld. We hebben simpelweg niet zo'n brede selectie. Veel van onze ervaren spelers zijn geblesseerd waardoor er veel druk staat op de jongere voetballers. Natuurlijk missen we Heinze, Neville, Keane en Giggs. Maar dat mag geen excuus zijn."

Ondanks de sombere vooruitzichten denkt Van Nistelrooij niet aan een vertrek bij Manchester United. Hoewel er maandenlang gespeculeerd wordt over een transfer naar Real Madrid, wil de Nederlander alleen aan zijn huidige werkgever denken: "Mijn hart ligt bij deze club. En nu, in slechte tijden, wil ik er alles aan doen om United terug te brengen waar iedereen ons wil zien. Ik ga niet weg."