HAMBURG - De ster van Rafael van der Vaart blijft rijzen. Hij stond donderdagavond andermaal aan de basis van het succes van HSV in het toernooi om de UEFA-beker. De oud-Ajacied schoot halverwege de eerste helft het defensiebolwerk van Viking Stavanger aan flarden. Lauth bepaalde ver in de tweede de eindstand op 2-0.

Het was een dikverdiende zege met goed aanvalsspel tegen Noren die er vooral op uit leken te zijn de schade zoveel mogelijk te beperken. Hamburger SV leidt nu in groep A met zes punten uit twee duels.

Matchwinner

Van der Vaart was twee weken geleden in Sofia tegen CSKA ook al matchwinner met een zondagsschot van een meter of 25. Nu scoorde hij beheerst na een een-tweetje met Trochowski, de vervanger van de geschorste Jarolim.

Het was alweer de vierde treffer van de Nederlandse middenvelder in de Europese competitie, tot dat moment tevens de gehele HSV-productie. Lauth zette zijn naam na rust als tweede op de schutterslijst. Hij kopte een voorzet van Mahdavikia hard binnen.

Slotfase

Bij HSV speelde behalve Van der Vaart ook collega-international Boulahrouz de hele wedstrijd. Beiden waren in de slotfase dichtbij het derde Hamburgse doelpunt. In de rust stelde HSV zijn 30.000e lid voor aan het publiek: voormalig Wimbledon-kampioen Michael Stich.

Grashoppers

In groep D van het UEFA-bekertoernooi, met AZ, staat Grasshoppers na twee duels nog steeds op nul punten. De Zwitserse ploeg verloor donderdag in Bulgarije met 2-1 van Litex Lovetsj. Novakovic en Sandrinho scoorden voor de thuisploeg. Antonio deed in de extra tijd nog wat terug namens Grasshoppers, dat eerder met 0-1 onderuit ging tegen Middlesbrough.

AZ, dat deze week vrij is op het Europese podium, speelt op 14 december de laatste groepswedstrijd tegen de Zwitsers in Alkmaar. De ploeg van coach Van Gaal komt in de eerstvolgende wedstrijd uit tegen Middlesbrough, op 24 november in De Hout.

De Engelse ploeg won donderdagavond ruim van FC Dnjepropetrovsk: 3-0. Viduka (twee) en Ayegbeni brachten de treffers op hun naam. De ploeg uit de Oekraïne verloor vorige maand in eigen huis met 1-2 van AZ. Bij Middlesbrough bleven Hasselbaink en Boateng op de bank.